Woede over falen MtGox

Binnen de Bitcoin-community is vandaag veel woede ontstaan over de handelingen van MtGox. Nadat de Japanse wisselsite alle opnames van bitcoins (naar eigen zeggen) tijdelijk stillegde, heeft het bedrijf vandaag een persbericht uitgestuurd waarin het stelde dat het probleem bij het Bitcoin-protocol zou liggen. Het bestaan van deze bug, de Transaction Malleability Bug, is echter al jaren bekend, en hoeft helemaal geen problemen op te leveren. Het is vooral de software van MtGox die met kauwgom aan elkaar lijkt te plakken.

Helaas namen veel vooraanstaande media de strekking van het persbericht van MtGox klakkeloos over, waardoor het idee ontstond dat MtGox cruciale fouten in het  Bitcoin-protocol had aangetroffen. Dit alles ging samen met een paniekerige reactie van de markt, waardoor zelfs websites als Blockchain.info zich genoodzaakt zagen zelf persberichten de wereld in te sturen om de veiligheid van hun software te verzekeren.

Door het Bitcoin-protocol als zondebok aan te wijzen heeft MtGox zeker geen vrienden gemaakt. Op het bitcoinforum van Reddit staan veel berichten in het teken van het falen van MtGox, en ook in chatrooms en andere fora moest het Japanse wisselkantoor het flink ontgelden. Ook bekende websites en kopstukken binnen de Bitcoinwereld zoals Andreas Antonopoulos, Gregory Maxwell,  Gavin Andresen en Jeff Garzik hebben hun ongenoegen geuit over het persbericht.

Waar MtGox tot voor kort nog op een belangrijke positie kon rekenen als oudste wisselkantoor in de Bitcoin-wereld, lijkt deze reputatie als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Zo haalde de website bitcoinaverage.com de prijsgegevens van MtGox uit de berekening van de gemiddelde bitcoin-prijs, en ook Coindesk en Cryptocoincharts hebben hun gegevens en de prijsindex van MtGox verwijderd. Tevens eisen veel bitcoiners het vertrek van Mark Karpeles, de CEO van MtGox, als bestuurslid van de Bitcoin Foundation. Op veel steun van deze stichting lijkt Karpeles bovendien niet te kunnen rekenen: ook de Bitcoin Foundation stelt dat de technische problemen van MtGox niet de schuld van het Bitcoin-protocol zijn.

Het falen van MtGox zou dus nog wel eens een lange nasleep kunnen krijgen.Velen wijzen er op dat de problemen bij MtGox al langer aan de gang waren en dat klanten de ondergang van MtGox hadden kunnen zien aankomen. De toekomst blijft echter onzeker voor veel MtGox-gebruikers, die nog altijd niet bij hun bitcoins kunnen en maandenlang op stortingen van fiatgeld moeten wachten. Vraag blijft bovendien nog altijd of MtGox überhaupt wel genoeg geld in kas heeft om haar klanten te kunnen uit betalen…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *