Weekendtip | World Bitcoin Network: Bitcoin 101 – The Nightmare of a 51% Attack

Bitcoin is een work in progress, en op dit moment zeker niet waterdicht. Zo hangt de veiligheid van Bitcoin samen met de totale aangesloten rekenkracht op het netwerk, en wanneer een persoon of groep de meerderheid van die rekenkracht in handen weet te krijgen kan daar op verschillende manieren misbruik van worden gemaakt.

Een van die manieren is de beruchte 51% attack, waarmee eenzelfde bitcoin verschillende keren kan worden uitgegeven door de aanvaller. In het ergste geval zou dit funest kunnen zijn voor het vertrouwen in (en daarmee wellicht zelfs het voortbestaan van) Bitcoin.

Deze week kwam dit risico groots aan de orde, omdat de mining pool GHash.IO waarschijnlijk (bijna) een absolute meerderheid van de rekenkracht van het netwerk in handen wist te krijgen.

Maar behalve GHash zijn er natuurlijk nog meer manieren waarop Bitcoin op een dergelijke manier in gevaar zou kunnen worden gebracht. James D’Angelo maakte hierover onlangs een interessante tweedelige aflevering voor zijn World Bitcoin Network Youtube-kanaal, die in het licht van recente ontwikkelingen zeker het kijken waard zijn…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *