Weekendtip | Tegenlicht: Youtopia

Het zal zo langzamerhand niemand ontgaan zijn: de alpha-versie van de Dark Wallet is deze week uitgebracht, waarmee een flinke stap is gezet richting werkelijk anoniem gebruik van Bitcoin. De nieuwste digitale portemonnee is een project van verschillende crypro-anarchistische hacker-collectieven zoals Cody Wilsons Defense Distributed en Amir Taaki’s unSystem, en is voor een groot deel in elkaar gesleuteld vanuit Europese kraakpanden. Waarschijnlijk de belangrijkste van deze locaties is Calafou, een verlaten textielfabriek in Catalonië (Spanje), waar een groep hackers de krachten heeft gebundeld in een wooncommune dat deel uitmaakt van een post-kapitalistisch netwerk rond Barcelona.

Toevallig heeft de VPRO-documentaireserie Tegenlicht onlangs een aflevering gemaakt over drie verschillende hedendaagse “utopia’s” – of pogingen daartoe. En de eerste daarvan is, inderdaad, Calafou. Hoewel Bitcoin of de Dark Wallet niet de focus is van de aflevering, komt het onderwerp nog wel even aan bod, en de oplettende kijker zal ook Amir Taaki voorbij zien komen…

(Overigens is ook het derde deel van de aflevering, over de lokale munteenheid in het Engelse Bristol, zeker het kijken waard.)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *