Vijf vragen aan… | Paul Buitink

Paul Buitink is een monetair activist die sinds 2012 samen met Tuur DeMeester de Bitcoin-blog debitcoin.org onderhoudt. Van daaruit maakt hij wekelijks de populaire Week van Bitcoin-podcast – die inmiddels ook op Coincourant wordt gepubliceerd – terwijl hij regelmatig met kopstukken uit de Bitcoin- en geldwereld spreekt over monetaire hervorming en cryptografische valuta’s. Twintig september zal Paul bovendien de Geld voor de Toekomst conferentie organiseren in de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Naar aanleiding daarvan stelde Coincourant hem een vijftal vragen…

Paul, laten we maar gewoon even beginnen met de vraag die nooit mag ontbreken in een interview met een Bitcoin-enthousiasteling: wanneer en hoe ben jij met Bitcoin in aanraking gekomen?

Ik hoorde in 2011 voor het eerst van Bitcoin via een Spaanse vriend van me, Félix. Zoals bijna iedereen wuifde ik het in eerste instantie weg: gebrek aan intrinsieke waarde enzo. Na de crash in juni van dat jaar dacht ik ook dat het wel over was. Maar in 2012 bleek het nog altijd te bestaan, en naarmate ik me er toen meer in ging verdiepen raakte ik toch in de ban.

Bitcoin kan op allerlei manieren worden gebruikt. Als decentraal kadaster, als belegging, als transactiemechanisme… Met jouw conferentie lijk je Bitcoin echter vooral neer te willen zetten als een alternatief geldsysteem. Waarom is dat volgens jou belangrijk?

Het eurosysteem is rot, erg rot. Het stimuleert de opbouw van een veel te grote staat, oorlogen, ecologische destructie en economische wantoestanden zoals vastgoedbubbels en een uitdijende bankocratie. Bitcoin is in zekere zin de heilige graal die we nodig hebben om het systeem te veranderen. Maar ik sta ook open voor andere oplossingen. Het is belangrijk om alles bespreekbaar te maken en in vrijheid verschillende alternatieven te kunnen testen in een monetair ecosysteem.

Je bent zelf ook bekend met enkele van die alternatieven. Je hebt voor de Haagse NIBC Bank gewerkt, maar daarna de switch gemaakt naar de goud-hoek als hoofd marketing bij GoldMoney. En inmiddels richt je je vooral op crypto. Is bitcoin voor jou uiteindelijk het geld van de toekomst?

Bitcoin zoals het nu is, is voor mij eerlijk gezegd niet het geld van de toekomst. Ik zou graag verbeterde versies zien. En dat zeg ik als bitcoin-bezitter; het is volgens mij belangrijk om hier eerlijk en open over te zijn.

Zo zou het bijvoorbeeld prettig zijn als mining meer gedistribueerd kan worden, of energie-efficiënter kan worden gemaakt, zoals bij proof-of-stake. Ook het consensus-systeem van Ripple vind ik interessant, omdat het enorm snel is. Daarnaast is de initiële distributie van de bitcoins wel erg ongelijkmatig geweest.

Het mooie van Bitcoin is natuurlijk wel dat het in principe aangepast kan worden – maar er vindt de laatste tijd weinig ontwikkeling plaats. Daarom ben ik ook enthousiast over altcoins. Hoe dan ook ben ik op de langere termijn overtuigd van decentrale currencies. Misschien dat Bitcoin uiteindelijk toch de langste adem blijkt te hebben, maar anders wordt het een opvolger daarvan.

Op de korte termijn kan het volgens mij ook geen kwaad een broodje goud op de plank te hebben liggen. Het zou namelijk heel goed kunnen dat goud weer de basis gaat vormen van een nieuw internationaal monetair systeem, zoals Willem Middelkoop bijvoorbeeld beschrijft in zijn boek The Big Reset.

Behalve de Geld voor de Toekomst conferentie hebben we dit jaar in Nederland ook de Bitcoinference, het Nationaal Bitcoin Congres en de Bitcoin Foundation conferentie gehad, terwijl in september behalve Geld voor de Toekomst ook de Bitcoinference Summer werd georganiseerd. Ook is er iedere paar weken wel een meetup ergens in het land. Hoe hoop jij je met jouw conferentie te onderscheiden?

Mijn conferentie is uniek omdat het noch een goud-, noch een Bitcoin-, noch een lokaal geldconferentie is: alles komt bij elkaar. Zo leer je als student wat geld is en hoe de financiële sector van morgen eruit ziet, als belegger word je je bewust van de risico’s van het oude geld en de kansen van het nieuwe geld, en als alerte burger leer je waar we staan in de huidige crisis en hoe we een volgende crisis kunnen voorkomen. En dat natuurlijk met een dijk van een line-up, voor een gunstige prijs.

Alles lijkt op de Geld voor de Toekomst conferentie inderdaad bij elkaar te komen: crypto evangelisten, goud proponenten, initiatiefnemers voor lokaal geld, en zelfs ouderwetse fiat fans. Is het stiekem niet gewoon de bedoeling dat we straks allemaal met elkaar op de vuist gaan?

Ik ben van plan het congres te gaan filmen, dus een goed gevecht zou wel lekker zijn voor de kijkcijfers! Maar ik prefereer toch een beschaafd debat.

Hoewel ze het vaak oneens zijn over de oplossing, delen verschillende monetair activisten doorgaans de mening dat het huidige systeem fundamenteel dient te worden hervormd. Ik hoop door allerlei stromingen bij elkaar te brengen op een breed en informatief congres met ruimte voor discussie, debat en wellicht zelfs enige convergentie.

En misschien krijgen we het thema ook nog eens op de agenda bij reguliere media en in Den Haag – dat lijkt mij in ieder geval hoog nodig.

Door: Aaron van Wirdum (@AaronvanW)

Coincourant is mediapartner van Geld voor de Toekomst

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *