Tradebits: Wij zullen in cassatie gaan tegen erkenning van bitcoin als geld (+update)

Tradebits, de Nederlandse Bitcoin-beurs die vorige week haar deuren opende, laat bij monde van mede-eigenaar Amresh Bajnath weten in cassatie te gaan indien het bitcoin is geld-initiatief dat onlangs werd gelanceerd het aangekondigde hoger beroep voor de erkenning van bitcoin als geld weet te winnen. “Dit initiatief is volstrekt absurd, en erg slecht voor bitcoin.”

Tradebits kan zich niet vinden in het bitcoin is geld-initiatief, dat een kleine twee weken geleden werd aangekondigd door de Nederlandse Bitcoin-wisseldienst Bitonic in samenwerking met advocatenbureau Solv en de Stichting Bitcoin Nederland, omdat het rechtstreeks zou indruisen tegen alles waar Bitcoin voor staat. Bajnath: “Bitcoin is een decentraal alternatief voor bestaande geldsystemen, dat fungeert zonder centrale autoriteit. Dat is niet alleen de kracht van Bitcoin, dat is de hele essentie ervan. Op het moment dat je de bitcoin juridisch gezien als geld erkent maak je van bitcoin gewoon een nieuw soort fiatgeld, dat kan nooit de bedoeling zijn. Wie behoefte heeft aan de zogenaamde voordelen die bij een juridische erkenning van geld horen is er bovendien nu al een prima oplossing: gebruik gewoon de euro.”

Indien het hoger beroep wordt gewonnen door Bitonic en partners zal Tradebits daarom zelf een initiatief starten om deze uitspraak nietig te verklaren. “Volgens mij is de uitspraak van de rechter zoals hij er nu ligt de juiste,” aldus Bajnath. “Maar een rechtbank is in dit soort gevallen soms net een casino: in hoger beroep kan het balletje raar rollen. Als de bitcoin straks inderdaad als geld wordt aangemerkt zien wij onszelf daarom gedwongen om in cassatie te gaan. Maar eigenlijk hopen we natuurlijk dat het hoger beroep in zijn geheel wordt afgeblazen.”

Bitonic zal in een later stadium op de kritiek en vragen vanuit de Bitcoin-gemeenschap ingaan. In de tussentijd verwijst het graag door naar dit fragment van BNR Radio, waarin iets dieper op het initiatief wordt ingegaan.

Update: Bajnath heeft na publicatie van dit artikel laten weten dat cassatie voor Tradebits niet de enige optie is: “Indien cassatie niet mogelijk is gaan we kijken wat voor juridische stappen er wel mogelijk zijn om de uitspraak ongedaan te maken.”

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

2 komentarze

  1. Sinds vandaag hebben we een FAQ waar op kritische vragen in wordt gegaan. Dit hoger beroep is een civielrechtelijke procedure en draagt absoluut bij aan de adoptie van Bitcoin en een innovatief ondernemingsklimaat in Nederland. In deze faq wordt de rol van Stichting Bitcoin NL ook nader toegelicht.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *