SWIFT doet onderzoek naar Bitcoin

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), een van de internationale communicatienetwerken dat banken gebruiken bij het rondsturen van geld, heeft 15.000 dollar uitgeschreven voor een onderzoek naar Bitcoin en andere cryptografische valuta’s. Dit blijkt uit een document (PDF) dat boven water is gehaald door Lets Talk Bitcoin.

Het voorgestelde onderzoek, met de naam “Virtual Currencies: What are the ‘real’ risks?”, zal zich vooral moeten richten op de risico’s die verbonden zijn aan Bitcoin en andere crypto’s. Zo wil SWIFT graag van de onderzoekers weten wat de mogelijke negatieve gevolgen zouden kunnen zijn van een brede acceptatie van Bitcoin, hoe het witwassen van geld en andere criminele activiteiten zouden kunnen worden tegengegaan, en wat de rol van wetgevers en centrale banken zou moeten zijn.

Uit het onderzoeksvoorstel blijkt echter ook dat er een positieve vorm van interesse is voor het crypto-fenomeen. Zo blijkt SWIFT te willen weten op wat voor manier traditionele banken en cryptografische valuta’s elkaar sterker zouden kunnen maken, terwijl er ook interesse is voor de lage kosten en het betaalgemak van Bitcoin.

Het is niet voor het eerst dat SWIFT interesse toont in Bitcoin. Meer dan een jaar geleden bleek de organisatie al met een open vizier naar de mogelijkheden van het Bitcoin-netwerk te kijken, terwijl de gematigd positieve analyse van de Nederlandse Professor Dr. Ron Berndsen op de website van het SWIFT Insitituut is gepubliceerd.

Onlangs suggereerde ook Greg Brockman, de CEO van payment processor Stripe, dat Bitcoin een ideaal medium zou zijn om – vergelijkbaar met SWIFT – internationale betaalnetwerken aan elkaar te koppelen.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *