Student TU Eindhoven ontwikkelt berichtenprotocol op Bitcoin

Informaticastudent aan de TU Eindhoven Krzysztof Okupski heeft voor zijn afstudeeronderzoek software ontwikkeld waarmee berichten over het Bitcoin-netwerk kunnen worden verstuurd. Daardoor zijn deze berichten ook meteen onmogelijk te censureren.

Hoewel de precieze werking van Okupski’s protocol enigszins ingewikkeld is, is het idee erachter simpel. Het laat zich namelijk vergelijken met het concept dat een bepaald aantal satoshi’s gelijkstaat aan bepaalde letters (bijvoorbeeld: een satoshi is “a”, twee satoshi’s is “b”, etcetera…), zodat er middels een reeks transacties tekst over het Bitcoin-netwerk kan worden verstuurd. Het programma maakt daarvoor zelf een flink aantal Bitcoin-adressen aan, zodat de gebruiker in feite bitcoin naar zichzelf heen en weer kan sluizen. Om de berichten te kunnen lezen hoeven ontvangers vervolgens alleen maar te weten om welke Bitcoin-adressen het precies gaat, en ook daarvoor heeft Okupski speciale software ontwikkeld.

Het berichtenprotocol van Okupski heeft wel een nadeel: door mining fee’s kost het momenteel ongeveer vijftig eurocent (1,7 mBTC) per A4’tje om tekst over het netwerk te versturen.

Okupski studeert morgen (1 december) af.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

1 komentarz

  1. Wat een slim idee…. toch zie ik zo snel nog geen functionele toepassing maar misschien mis ik iets hoor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *