Strengere eisen voor verschillende Nederlandse bitcoin-handelaren

Verschillende Nederlandse bitcoin-handelaren moeten voldoen aan strengere eisen voor de verkoop van bitcoins via iDEAL. Het bedrijf achter dit betalingssysteem, Currence, wil dat dergelijke bitcoin-handelsplaatsen het Know Your Customer beleid strikt naleven. Deze eis wordt vanaf deze week waarschijnlijk vooral strak gehandhaafd door Mollie, de Collecterende Payment Service Provider (CPSP) van verschillende Nederlandse handelsplaatsen.

Naast de al bestaande verificatie van telefoonnummers moeten bitcoin-handelaren voortaan ook bankrekeningen van hun klanten verifiëren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruikers eerst een cent over te laten maken voordat de daadwerkelijke betaling wordt verricht. Het verificatieproces duurt gemiddeld een dag, waardoor klanten pas later dan normaal hun bestelde bitcoins ontvangen.

Middels deze extra verificatie moet fraude via nep-webshops – zoals onlangs uitgelicht in het televisieprogramma Meldpunt (video) – worden voorkomen. Deze nep-webshops leiden klanten voor de verkoop van producten stiekem door naar bitcoin-handelaren, waar de onoplettende klant vervolgens bitcoins koopt voor de oplichter achter de valse webshop. Vooral wanneer het gaat om inwisselbare en enigszins anonieme financiële producten, zoals beltegoed, iTunes tegoedbonnen, Xbox-live kaarten, of – inderdaad – bitcoins, kan dit een lucratieve truc zijn.

Er leeft nog wel enige onduidelijkheid omtrent de nieuwe regels, zo blijkt uit een rondvraag bij betrokken instanties. Volgens een woordvoerder van iDEAL zijn de “Rules & Regulations” voor dergelijke producten – waaronder bitcoins – al sinds december 2012 van kracht, en is er wat dat betreft niets veranderd. Toch hebben de meeste handelaren pas vorige week voor het eerst iets over de regelgeving gehoord. Bitonic meldt bovendien op hun website dat de bitcoin sinds kort anders wordt gedefinieerd, waardoor sowieso pas sinds kort de andere regels gelden. BTCDirect is bovendien als enige handelsplaats helemaal niet op de hoogte gesteld van nieuwe regels.

Het heeft er daarom alle schijn van dat de recent bijgestelde koers vooral van Mollie afkomstig is, aangezien BTCDirect waarschijnlijk de enige Nederlandse handelaar is die niet met deze CPSP samenwerkt. Gezien de timing lijkt het er bovendien op dat de regels worden aangescherpt naar aanleiding van de onlangs uitgezonden aflevering van Meldpunt. De CPSP wilde dit echter bevestigen noch ontkennen.

Bitonic was vandaag de eerste handelsplaats waar de nieuwe regels zijn ingevoerd. Wie daar vanaf nu voor het eerst bitcoins wil kopen, zal zijn of haar rekeningnummer moeten laten verifiëren door een cent over te maken met een specifieke omschrijving. BitMyMoney en LiteBit zijn momenteel een vergelijkbaar systeem aan het implementeren; dit moet morgen in werking treden. Bitplaats voert de komende twee weken een extra controle uit op de namen van de klanten, en zal daarna op account-basis gaan werken.

De nieuwe regels betekenen vooral dat de drempel voor het kopen van bitcoins voor veel Nederlanders toch weer iets hoger is geworden. Dit is jammer  – zo vinden ook de handelaren die wij hebben gesproken – aangezien deze bedrijven in ons land voor een welhaast uniek betaalgemak zorgden.

2 komentarze

  1. Interessant artikel.

    Bij bitonic.nl kan je tot 50 euro/week zonder verificatie kopen:
    Nieuwe klanten (Vanaf 3 februari) of klanten met een nieuw rekeningnummer kunnen tot 50 euro per week aan bitcoins automatisch geleverd krijgen. Boven de 50 euro is voor een nieuw rekeningnummer extra verificatie vereist. Vooraf bestelde bitcoins worden risicoloos gereserveerd.

    Bron: https://bitonic.nl/news/24/verificatiebeleid-aangepast

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *