Remko Vellenga (DNB): Wij zullen Bitcoin niet als eerst een halt toeroepen

De Nederlandse Bank (DNB) zal waarschijnlijk geen leidende rol gaan spelen om Bitcoin en andere cryptografische valuta’s te stoppen. Dit heeft DNB-persvoorlichter Remko Vellenga in gesprek met Paul Buitink van debitcoin.org aangegeven: “Wij zullen niet als eerst op de bühne gaan staan op Bitcoin een halt toe te roepen.”

Opvallend is vooral dat Vellenga benadrukt dat De Nederlandse Bank vernieuwing in het betalingsverkeer positief benadert, en vanuit dat opzicht met redelijk positieve interesse naar Bitcoin en andere crypto’s kijkt. “Wat wij als De Nederlandse Bank in ieder geval aanmoedigen is innovatie,” aldus de persvoorlichter, “en virtuele valuta’s zijn daar een goed voorbeeld van.”

Vellenga geeft daarbij wel aan dat DNB veiligheid en betrouwbaarheid op de lange termijn cruciaal acht: “Wij zijn wel toezichthouder. We moeten daarom zorgen voor financiële stabiliteit, en betrouwbaar en efficiënt betalingsverkeer. Wanneer dat in het geding komt, en wij daar risico’s bij signaleren, zullen wij die ook benoemen en aankaarten bij de betrokken instanties. Dat zou politiek Den Haag kunnen zijn.”

Daarbij gaat Vellenga in het gesprek natuurlijk ook nog enigszins in op andere nadelen (of: “nadelen”) van Bitcoin, zoals de volatiliteit, het gebrek aan aansprakelijkheid, en de mogelijkheid tot witwassen.

De Nederlandse Bank zal binnenkort ook zelf een artikel publiceren waarin het de visie ten opzichte van cryptografische valuta’s uiteenzet.

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *