Rapport: Bitcoin heeft meeste kans van slagen in Argentinië

Argentinië is het land waar Bitcoin de meeste kan heeft om op grote schaal door te breken. Dit blijkt althans uit een onderzoek dat economisch historicus Garrick Hileman voor Coindesk heeft uitgevoerd.

Het rapport van Hileman, dat is omgedoopt tot de Bitcoin Market Opportunity Index (BMOI), heeft de slagingskansen van Bitcoin in verschillende landen onderzocht aan de hand van een zevental factoren, te weten technologische penetratie, inflatie, financiële repressie, historische financiële crises, geldzending, de zwarte markt, en Bitcoin penetratie. Daarbij nam Hileman in zijn analyse ook mee hoeveel Bitcoin-nodes er in landen draaien, hoeveel er naar relevante zoektermen wordt gezocht op Google, hoevaak Bitcoin-programma’s zijn gedownload, en hoeveel er in Bitcoin-ondernemingen wordt geïnvesteerd.

Gezien de keuze voor een aantal van de economische factoren is het, zo vindt ook Hileman, weinig verrassend dat Argentinië bovenaan de lijst is geëindigd: het Zuid-Amerikaanse land ging deze week nog failliet. Daarbij kampt Argentinië met hoge inflatie, heeft het een grote zwarte economie, en een historie met relatief veel financiële crises. Ook heeft Argentinië een relatief hoge penetratie van technologie, terwijl geldstromen er flink worden gestremd.

Behalve Argentinië staan ook andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Venezuela (2), Brazilië (6) en Nicaragua (8) hoog genoteerd, terwijl Hileman ook veel potentie ziet in Afrikaanse landen zoals Zimbabwe (3) en Nigeria (5). Ook opvallend is dat – behalve Brazilië – de andere BRIC’s het op de BMOI relatief goed doen: India staat op nummer vier in de lijst, gevolgd door Rusland op de negende plaats en China op plek dertien. De twee Westerse landen in BMOI top tien zijn de Verenigde Staten (7) en IJsland (10). Nederland staat met een 71ste plek in de middenmoot van de index.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *