Princeton onderzoekers: Bitcoin-mining moet op de schop

Onderzoekers van de Princeton universiteit die zich met Bitcoin hebben beziggehouden, stellen dat het mining-proces van de cryptografische valuta niet houdbaar zal zijn wanneer alle 21 miljoen bitcoins zijn gedolven. Dit blijkt uit een recente presentatie van de onderzoekers, waarover is bericht door MIT Technology Review.

De onderzoekers van Princeton hebben om tot hun conclusie te komen gebruik gemaakt van Game Theory. Daarmee zeggen zij te kunnen aantonen welke keuzes voor individuele gebruikers uiteindelijk optimaal zullen zijn. Uit het onderzoek zou blijken dat het minen van bitcoins niet meer rendabel is wanneer alle bitcoins zijn gemined, omdat de mining-fee’s niet genoeg zullen opbrengen om de miners draaiende te houden. Aangezien de miners het Bitcoin-netwerk beheren zou dit een fundamenteel probleem zijn.

Joshua Kroll, een van de betrokken Princeton onderzoekers, denkt dat de problemen in principe wel op te lossen zijn, mits er aan het protocol wordt gesleuteld: “It would need some kind of governance structure that agreed to have a kind of tax on transactions or not to limit the number of bitcoins created.” Wat volgens Kroll het verschil is tussen de transaction fee’s en een belasting op transacties is helaas niet helemaal duidelijk, terwijl in het MIT artikel ook niet wordt gespecificeerd wat de onderzoeker bedoelt met “some kind of governance”. Ook is het onduidelijk binnen welk kader de onderzoekers hun resultaten precies hebben becijferd.

Het lijkt er daarom volgens critici op dat het “probleem” weinig fundamenteel is. Dankzij de open source structuur van Bitcoin is het immers een kleine moeite om mining-fee’s omhoog of omlaag aan te passen indien dit nodig blijkt. Zo zijn de fee’s ook bij de nieuwste versie van Bitcoin Core nog drastisch verlaagd. Binnen afzienbare tijd zal de hoogte van de fee’s bovendien waarschijnlijk door individuele gebruikers kunnen worden bepaald, waarbij miners aan de hand daarvan zelf zullen beslissen welke transacties verwerkt worden. Daarnaast kan het Bitcoin-netwerk natuurlijk ook met minder miners gewoon functioneren, terwijl de eventuele problemen zoals beschreven nog minstens een eeuw op zich laten wachten.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *