President Chinese Centrale Bank: Bezit Bitcoin niet verboden

Volgens Zhou Xiaochuan, de president van de Chinese centrale bank, zijn bitcoins meer te vergelijken met het bezit van postzegels dan met een valuta, zo meldt Bitell.com. Van het verbieden van het bezit van bitcoins door de Chinese centrale bank zou dan ook geen sprake zijn. Dit zou Zhou gezegd hebben op het Boao Forum for Asia in het Chinese Hainan. Na dit bericht klom de koers weer uit het diepe dal van vannacht waarin bitcoin kort de 255 euro aanstipte.

Toch lijken Chinese banken op aanmoediging van de Chinese centrale bank verdere restricties op te leggen aan Bitcoin-exchanges. Zo kreeg ook OkCoin beperkingen opgelegd van de China Merchants Bank. Hoewel het bezit van bitcoins dus niet verboden raakt, wordt de handel in bitcoins wel erg moeilijk gemaakt. Het lijkt erop dat de Chinese overheid en de Chinese centrale bank kapitaalvlucht via het kopen en verkopen van bitcoins zo veel mogelijk wil beperken.

2 komentarze

  1. Die angst voor kapitaalvlucht begrijp ik nooit zo. Als een Chinees yuans in bitcoins wil omzetten (om die eventueel naar het buitenland te sluizen, voor zover daar sprake van is want bitcoins zijn in feite nergens), dan kan dat *juist* via die Chinese exchanges toch alleen als er tegelijk een andere Chinees zijn bitcoins omzet in yuans? Met andere woorden, er verdwijnt geen enkele yuan uit China. Het verplaatst alleen van de ene naar de andere persoon binnen China, en blijft dus binnen hun economie. Dat lijkt me nou precies de bedoeling van hun rem op kapitaalvlucht?

    Nu ze normaal bankverkeer voor binnenlandse exchanges belemmeren, zullen er Chinezen juist meer geneigd zijn yuans naar buitenlandse exchanges over te maken (weliswaar met een grens van $50K per jaar, maar dat is toch een aardig bedrag voor de gemiddelde Chineees). En dan verdwijnen er wel concreet yuans uit China.

    1. Goede vraag inderdaad! Ik kan me wel voorstellen dat door je yuans in te ruilen voor bitcoins je ook weer makkelijker dollars kan kopen en kan investeren in het buitenland. Ik weet niet hoe geliefd de yuan buiten china is. Op die manier wordt de yuan mogelijk nog verder verzwakt. En dat terwijl de Chinese centrale bank juist de positie van de yuan probeert te versterken. Zeker ten opzichte van de dollar.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *