Overstock overweegt aandelenuitgifte op blockchain (+update)

De Amerikaanse webwinkel Overstock overweegt om aandelen uit te geven op een blockchain. Dit blijkt uit een wiki-achtige pagina die het bedrijf van Bitcoin-enthousiast Patrick Byrne online heeft gezet.

Overstock, dat begin dit jaar nog als eerste echte grote bedrijf bitcoin is gaan accepteren, vraagt zich op de webpagina hardop af hoe het uitgeven van aandelen over een blockchain precies in zijn werk zou kunnen gaan. Daarbij geeft Overstock aan dat een dergelijke uitgifte voorlopig waarschijnlijk zoveel mogelijk moet lijken op de manier waarop aandelen nu al worden uitgegeven. Bezoekers van de webpagina worden opgeroepen meer duidelijkheid te verschaffen over de mogelijkheden, alsmede de voor- en nadelen daarvan.

Op dit moment wordt informatie over de verschillende blockchain-implementaties op de webpagina door gebruikers op een rijtje gezet. Daarbij is (op moment van schrijven) aandacht voor enkele Bitcoin 2.0-projecten, te weten Colored Coins, Counterparty en Mastercoin, maar ook voor alternatieve blockchain-implementaties, namelijk Bitshares, Ethereum, NXT en Peershares.

Voor Overstock CEO Byrne is de acceptatie van bitcoin een ideologische kwestie, iets dat hij niet onder stoelen of banken steekt. Zo hekelde hij tijdens zijn key note speech op de Bitcoin 2014 conferentie in Amsterdam enkele maanden geleden de corruptie op Wall Street, en gaf in antwoord op een vraag na afloop van deze lezing al aan geïnteresseerd te zijn in het uitgeven van aandelen over de (of een) blockchain om zo instituties zoals de New York Stock Exchange te omzeilen.

Zie voor meer achtergrond en informatie over de nieuwe plannen ook dit artikel van Wired.

Update: Byrne heeft in een interview met RT (video) laten weten dat Overstock binnenkort haar diensten buiten de Verenigde Staten zal gaan aanbieden. Daardoor zullen ook Nederlanders bijvoorbeeld producten bij de webwinkel kunnen gaan aanschaffen met bitcoin.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *