Over

Coincourant verzorgt dagelijks nieuws over Bitcoin, cryptocurrencies, en meer, en zet deze ontwikkelingen in een (maatschappelijke) context.

Twitter: @coincourant
E-mail: redactie@coincourant.nl
Bezoek ook onze pagina’s op Facebook en Google+

Coincourant is een project van Aaron van Wirdum.
Twitter: @AaronvanW
E-mail: contact@coincourant.nl

Objectiviteit en transparantie

Het journalistieke ideaal van objectiviteit kent een lange, controversiële, en diverse geschiedenis. Van Walter Cronkite, de Amerikaanse news anchor die het uiterst “objectieve” Evening News journaal altijd afsloot met de beroemde woorden: “And that’s the way it is”, en Hunter S. Thompson, die zijn journalistieke verslag van een autorace in Las Vegas in een uiterst subjectief en door drugs en alcohol gekleurd narratief goot, tot het “Fair and Balanced” Fox News, dat is opgericht door een spindoctor van de Republikeinse partij: wat precies objectief is, of subjectief, wat eerlijk is, en wat waar, is altijd aan discussie en verandering onderhevig geweest.

Bij Coincourant geloven wij niet erg sterk in het ideaal van objectiviteit. Ieder mens heeft een subjectief wereldbeeld, dus journalisten ook. En het is simpelweg onmogelijk om dit in zijn geheel los te laten. Zelfs als alle beschreven feiten in een artikel juist zijn, en zelfs als alle relevante feiten worden vermeld (dit zijn al twee eigenschappen die vaak bijna onhaalbaar zijn voor complexe onderwerpen), laat subjectiviteit zich bijna per definitie uiten in de toon van artikelen, de invalshoeken ervan, en zelfs in de initiele onderwerpselectie.

In plaats van objectiviteit streven wij bij Coincourant daarom vooral naar transparantie. Dit betekent natuurlijk niet dat wij bepaald nieuws zullen verhullen, of dat we onderwerpen zullen verdraaien – wij streven wel naar integere journalistiek. Maar daarbij zijn wij ons ervan bewust dat wij niet over de bovenmenselijke gave van objectiviteit beschikken, en dat het daarom van belang is dat de lezer daar rekening mee kan houden. Wij vragen daarom alle vaste redacteuren een korte profielschets te leveren. Gelukkig zijn we daar op dit moment snel mee klaar…

Aaron van Wirdum (1985) studeerde Journalistiek aan de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht, en Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Gedurende zijn studies deed Aaron veelal onderzoek naar de invloed van vernieuwende technologieën – zoals de drukpers en het internet – op sociale structuren.

Voornamelijk vanwege het gedecentraliseerde organisatiemodel ziet hij in het Bitcoin-fenomeen een vergelijkbare structuurverbrekende innovatie. Hij hoopt dat vooral de enorme macht van de financiële sector door cryptografische valuta’s en de blockchain-technologie zal kunnen worden teruggebracht, en hij gaat er ook wel vanuit dat dit – vroeg of laat – zal gebeuren.

Zelf beschikt Aaron momenteel over bitcoins, litecoins, dogecoins en vertcoins.

Aaron is (passief) lid van de Nederlandse Piratenpartij.

Normaal gesproken spreekt Aaron niet in de derde persoon over zichzelf, maar voor deze pagina maakte hij een eenmalige uitzondering.

Arjan Nuijten (1988) studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Berlijn. In 2013 behaalde hij in Utrecht de master Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief.

Gedurende het laatste jaar van zijn studie onderzocht Arjan de ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse drugsbeleid en internationale drugswetgeving, en leerde zodoende Bitcoin kennen. Hij zag echter al snel dat Bitcoin meer is dan duister geld om illegale drugs mee te kopen. Sindsdien is hij zich er verder in gaan verdiepen, en raakte overtuigd van de economisch revolutionaire potentie van cryptografische valuta’s.

Zelf beschikt Arjan over bitcoins, litecoins, dogecoins en namecoins.

Disclaimers & informatie

Wie in Bitcoin of andere cryptografische valuta’s wil investeren doet er verstandig aan eerst goed te begrijpen wat het precies is.

Het grotendeels ongereguleerde Bitcoin-ecosysteem is vooralsnog een digitale versie van het Wilde Westen. Stuur daarom nooit zomaar geld (bitcoins, altcoins of euro’s) naar websites die je niet vertrouwt. Coincourant probeert te waarschuwen voor onbetrouwbare websites, en tracht te vermijden over dergelijke websites te schrijven, maar kan hiervoor geen garanties afgeven.

De auteurs van Coincourant beschikken zelf over bitcoins (en euro’s). Daarnaast zullen zij in veel gevallen over een of enkele altcoin(s) beschikken. Wanneer zij positief schrijven over een altcoin waar zij zelf over beschikken dienen zij dit bij het bericht te vermelden. In het geval van een kort en relatief neutraal nieuwsberichtje zullen zij dit echter niet altijd (hoeven te) doen.

Coincourant-logo ontwerp door Marloes van der Meer.
Achtergrond-symbool ontwerp: ‘Newspaper’ door Niels Gesquiere van The Noun Project.
Altcoin-symbool ontwerp: ‘Money’ door Castor & Pollux van The Noun Project.
Bitcoin 2.0-symbool ontwerp: ‘Network’ door Stephen Boak van The Noun Project.
Bitcoin 2014-symbool ontwerp: ‘Presentation’ door Daniel Flp van The Noun Project.
Column-symbool ontwerp: ‘Column’ door Timur Zima van The Noun Project.
Development-symbool ontwerp: ‘Circuit Board’ door Cosmin Petrisor van The Noun Project.
En dan nog dit-symbool ontwerp: ‘Newspaper’ door Yorlmar Campos van The Noun Project.
Evenement-symbool ontwerp: ‘Meeting’ door Sergi Delgado van The Noun Project.
Ingezonden brief-symbool ontwerp: ‘Letter’ door Tom Schott van The Noun Project.
Interview-symbool ontwerp: ‘Question’ door Amas Ramadan van The Noun Project.
Opinie-symbool ontwerp: ‘Speech-Bubble’ door Mateo Zlatar van The Noun Project.
Video-symbool ontwerp: ‘Video’ door Dmitry Baranovskiy van The Noun Project.
Weekendtip-symbool ontwerp: ‘Calendar’ door P.J. Onori van The Noun Project.