Opzeggingen lidmaatschap Bitcoin Foundation naar aanleiding van bestuursbenoeming Brock Pierce

Enkele leden van de Bitcoin Foundation hebben hun lidmaatschap opgezegd naar aanleiding van de benoeming van Brock Pierce tot bestuurslid van de organisatie. Pierce is volgens de leden niet geschikt voor zijn rol omdat hij geen verleden van onbesproken gedrag heeft.

Brock Pierce, voormalig kindacteur en huidig durfkapitalist met investeringen in Bitcoin-gerelateerde bedrijven zoals GoCoin, ExpressCoin, KnCMiner en Robocoin Asia, ligt onder vuur vanwege verschillende kwesties. Zo is Pierce momenteel betrokken bij het initiatief van Sunlot Holdings om de failliete Bitcoin-exchange MtGox over te nemen. Dit reddingsplan is enigszins controversieel, omdat het volgens sommige bitcoiners vooral is opgezet om in het voordeel van de investeerders uit te pakken, met (te) weinig oog voor de benadeelde gebruikers van de Japanse exchange.

Een belangrijkere reden voor de recente controverse is echter de betrokkenheid van Pierce bij een seksschandaal met minderjarigen. De investeerder zou ten tijde van de dot-com bubbel van de millenniumwisseling samen met twee zakenpartners flinke investeringen in internet startups hebben gebruikt om dure villa’s te bekostigen. Volgens geruchten zouden de mannen kort na het faillissement van hun bedrijf op het punt staan opgepakt te worden voor kindermisbruik, toen de drie in 2000 plotseling naar Spanje vertrokken.

Twee jaar later, in 2002, is het drietal in Marbella opgepakt op verdenking van seksuele relaties met 15- en 16-jarigen, alsmede verkrachting en doodsbedreigingen. Daarbij zijn er wapens en kinderporno aangetroffen in het huis van de drie mannen. Een van de zakenpartners van Pierce heeft schuld bekend, terwijl enkele andere zaken zijn afgekocht. Pierce zelf is nooit schuldig bevonden, en ontkent alle betrokkenheid.

Volgens verschillende leden van de Bitcoin Foundation is dit echter niet genoeg. Zeker omdat de bestuurspositie bij de Foundation is vrijgekomen omdat Charlie Shrem zijn plaats heeft opgezegd, vinden zij dat een nieuw bestuurslid boven iedere twijfel van crimineel gedrag verheven moet zijn. Shrem is zelf immers ook opgestapt omdat hij slechts wordt verdacht van het witwassen van geld – hij is nog niet schuldig bevonden.

Behalve Shrem en Pierce, zijn ook andere betrokkenen bij de Bitcoin Foundation niet van onbesproken gedrag. Zo heeft voorzitter en oprichter Peter Vessenes enkele rechtszaken tegen zich lopen, terwijl ook Mark Karpeles – de CEO van MtGox (waar honderdduizenden bitcoins zijn verdwenen) – lange tijd bestuurslid is geweest van de Foundation. Sommigen zijn ook van mening dat het andere nieuw verkozen bestuurslid Bobby Lee de recente maanden niet deugdelijk heeft gehandeld, door de situatie in China beter voor te doen dan in werkelijkheid het geval was.

Op dit moment zijn het aantal opzeggingen naar aanleiding van de benoeming van Pierce nog beperkt. De ontwikkelingen hebben echter wel tot flinke oproer gezorgd binnen de Bitcoin-community, en met name die op Reddit.

Overigens is het bestaan van Bitcoin Foundation – dat onder meer het loon van enkele Bitcoin Core-developers betaalt – altijd controversieel geweest: volgens sommigen is het gecentraliseerde instituut in strijd met het decentrale karakter van Bitcoin.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

1 komentarz

  1. dit is wel heel oud, he.. twaalf jaar oude beschuldigingen. kan zo iemand niet in vrede aan de weg timmeren anno vandaag? brock doet wel echt veel voor bitcoin. hij is er hartstochtelijk over.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *