Opinie | Hoe we een volgend Libor-schandaal kunnen voorkomen

Er lijkt geen dag voorbij te gaan of een volgend schandaal dient zich aan in de financiële wereld.  Onlangs stond Nederland in rep en roer over de omvang van Rabobank’s betrokkenheid bij de Libor-kwestie en de resulterende boete van 774 miljoen dollar. Bij dit soort schandalen is het altijd goed om te zien wat er nu echt is fout gegaan en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Dan blijkt dat Libor slechts een relatief oppervlakkig probleem is, en de echte problemen bij de wortels van ons geldsysteem zitten. Bitcoin biedt gelukkig nieuwe wortels die kunnen leiden tot een veel rijker en eerlijker ecosysteem.

Eerst even een korte samenvatting van het Libor-schandaal. Wat is Libor? Libor staat voor de London Interbank Offered Rate en is een gemiddeld rentetarief gebaseerd op individuele bijdragen van deelnemende grote banken in Londen. Het schandaal is ontstaan doordat deze banken hun bijdragen te hoog of te laag doorgaven om zo winstgevend te speculeren of hun kredietwaardigheid op te peppen. Libor was bedoeld om als barometer te fungeren voor de gezondheid van de bancaire sector en als zodanig werd zij gebruikt in talloze derivatencontracten ter waarde van honderden biljoenen euro’s. Indien de banken hoge rentes doorgaven, zou dit in theorie moeten betekenen dat ze elkaar minder vertrouwden. Doordat de banken de tarieven echter manipuleerden, werd de realiteit gekleurd en konden ze hier een hoop geld mee verdienen.

Het is niet eenvoudig om snel te doorgronden hoe het Libor-proces precies werkt, maar feit is dat de Libor-rente vrij nauw de rente voor Amerikaans staatspapier volgt, zoals duidelijk gemaakt door Gary North. Commerciële banken zijn uiteindelijk altijd afhankelijk van het beleid van centrale banken. In de marge kunnen zij de boel bedriegen en geld verdienen, maar zijn het centrale bankiers die bepalen hoeveel basisgeld er in omloop is en wat de rente is. De belangrijkste oorzaak voor de kredietcrisis was het beleid van voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan die de rente te lang te laag hield. De dollar vormt het broze fundament van het totale geld- en schuldsysteem.

Feitelijk dus ligt de macht in handen van enkele beleidsmakers, die gekozen worden door politici, die op hun beurt weer  gefinancieerd worden door bankiers, die vervolgens een kartel mogen opereren waarbij bonussen, bailouts en schandalen gemeengoed zijn geworden. Immers, absolute macht corrumpteert absoluut zei Lord Acton al. Deze financiële privileges heeft de ruime meerderheid van de deelnemers in het financiële systeem (waaronder jij, ik, gewone bedrijven etc) helaas niet.

Dag in dag uit worden we geconfronteerd met de misstanden binnen de financiële wereld. Men gebruikt moeilijke woorden en vindt ruim beloonde offerdieren om ons het zicht op het werkelijke probleem te ontnemen. Namelijk het feit dat geld en rente worden geregeld door de politiek en de banken en wij daarvan slechts lijdend voorwerp mogen zijn. Het echte schandaal heeft geen betrekking op de Rabobank of Libor, maar op het feit dat de meeste mensen niet weten hoe geld wordt gecreëerd en zij zich daardoor continu laten plunderen.

Gelukkig kunnen we nu de macht bij de elite wegnemen via cryptocurrencies als Bitcoin. Een nieuw geldsoort waarbij de transacties  transparant zijn en de werking door ieder kan gecontroleerd worden. Geld dat niet zo maar kan worden bijverzonnen en waarbij de creatie ervan een strak schema volgt. Geld waarbij mensen zelf hun rentetarieven kunnen vaststellen en er geen noodzaak is die macht te cederen aan politici of banken. Kortom, geld dat ons vrij maakt en ons ontdoet van de ketens van banken.

Door: Paul Buitink (@paulbuitink)

Paul Buitink is Bitcoin-fanaat en redacteur van debitcoin.org

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op debitcoin.org

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: OPINIE

2 komentarze

 1. Mooi stuk, Paul. Het enige wat ik mij afvraag is of wij de Bitcoin community niet precies dezelfde fout maakt. Wellicht bestaat de elite uit het oude systeem uit politici, bankiers, opiniemakers die optimaal gebruik maken van manipulatie, lobbying en insider trading. Maar kijk je naar de recente ontwikkeling in Bitcoinland dan zie je precies hetzelfde gebeuren.

  De opiniemaker Coindesk, waar deze website nagenoeg al haar artikeltjes van overtikt, met aan het hoofd de “CEO” van de de BitcoinFoundation. De Bitcoinfoundation die haar tentakels uitstrekt naar StichtingBitcoin. Een boardmember van de BitcoinFoundation die tracht voor een habbekrats (1BTC) de assets van MtGox op te kopen, waarschijnlijk met inside informatie om de overige 600.000 BTC te unlocken, een niet-accountant Bitcoin-insider die bij zijn vriendjes kijkt of er op een derdenrekening inderdaad Bitcoins staan en waar Coindesk en deze Coincourant vol overtuiging beweren dat dit een audit is en dat daarom de club solvabel is. Voor iemand die afgestudeerd is aan een Hogeschool verwacht je toch wel dat hij weet wat een audit is en wat solvabiliteit betekent. Wat je ziet is dat zowel BitcoinFoundation en StichtingBitcoin opeens gaan lobbyen in Brussel en Washington, precies hetzelfde model volgend als de door jouw beschreven elite.

  Het klinkt allemaal niet lekker.

  1. Richard,

   Als je kritiek hebt op deze website of op wat wij schrijven, dan hoor ik dat graag. Daar kunnen we alleen maar beter van worden.

   Maar dan zul je die kritiek wel iets beter moeten structureren dan een aantal bij elkaar geveegde en uit de lucht gegrepen ad hominem aanvallen en slecht onderbouwde samenzweringstheorieën.

   Zo klinkt het allemaal inderdaad niet lekker.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *