Ondertussen in altcoinland… | Flappycoin. Of van kleine vogels, de dingen die voorbijgaan

Flappycoin is een fork van de alternatieve crypto-valuta Litecoin, met verwijzingen naar het populaire spelletje Flappy Bird. De lancering van Flappycoin was al vanaf het begin omstreden. Sommige mensen wilden deze coin niet serieus nemen en vonden het meeliften op andermans success. Anderen vonden de kracht van associatie genoeg innovatie voor een nieuwe valuta. Fans bleven uiteraard niet uit, et voila! Een nieuwe alt-coin zag het levenslicht en strekte haar gele vleugeltjes op de digital snelweg.

De vogel was echter één van een tweeling. Ten tijde van de eerste post op het forum Bitcointalk.org duurde het niet lang of er bleken twee ontwikkelaars te zijn die een digitale Flappycoin portomonnee wilden lanceren. Meeliftend op het success van het populaire appstore spelletje Flappy Bird, probeerden deze developers tegelijkertijd een alt-coin te ontwikkelen in een poging het success van het eenvoudige spelletje te monetariseren.

Het domein flappycoin.org werd het eerst gekaapt door Vietnamese ontwikkelaars die het Flappycoin concept denomineerden met het handelssymbool ‘FLAP’. Toen de blockchain van Flappycoin slechts enkele dagen oud was, waren al veel gebruikers bezig een hechte groep te vormen om de valuta zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo werd flappycointalk.org gelanceerd, met de bedoeling de gebruikers van een eigen forum te voorzien. Zo op het oog had de Flappycoin een community overeenkomstig met die van Dogecoin. Investeerders waren enthousiast.

Flappycoin poogde zich te differentiëren van andere valuta, door in de wallet software het spelletje Flappy Bird toe te voegen. Zo kon het spelletje vanuit de wallet gespeeld worden. Ook werd een online wallet gelanceerd voor gebruikers. Daarnaast probeerden de programmeurs andere innovaties toe te voegen, zoals een beïnvloeding van de variabelen van Flappycoin tijdens het spelen van het spelletje in de geest van Huntercoin. Het gevolg hiervan was echter dat de code steeds rommeliger en de wallet steeds onstabieler werd. Er ontstond conflict tussen ontwikkelaars van de software.

De waarde van FLAP’s daalde sterk, maar hervond tijdelijk stabiliteit toen de rust begon terug te keren onder de fans. Dit duurde niet lang. Na het uitbrengen van alweer een onstabiele versie van de wallet bleek na enkele dagen dat de miners door een foute afstelling van de variabelen veel sneller Flappycoins konden verzilveren dan in eerste instantie de bedoeling was. De prijs kelderde terwijl veel FLAP houders en miners probeerden hun munten snel te verkopen. Flappycointalk werd niet langer onderhouden en bleef achter als een blanco website.

Rond 8 maart verscheen Flappycoin op Cryptsy. De fans dachten dat de waarde nu sterk zou gaan stijgen. Enthousiasme laaide op in de forums. Dit was het moment van de waarheid. Flappycoin zou nu als een feniks uit de as herrijzen en gaan vliegen.

Na en klein heuveltje in de prijswaarde verliep de geschiedenis toch anders. Tot groot ontsteltenis bleef de prijsstijging uit. Met de aanhoudende problemen op software gebied liep de waarde alleen maar verder terug, todat de Flappycoin niet meer leek dan een mislukt, eenzijdig marktexperiment op de grafieken van Cryptsy.

In een poging nog munt te slaan uit het minen werden veel coins verkocht voor Litecoins op de wisseldienst van Poloniex. De laagste waarde kon op Cryptsy niet uitgedrukt worden in minder dan één Satoshi – – de kleinste Bitcoin eenheid. Koop orders waren nergens meer te bekennen. Daar bleef dan liggen de geliefde, gele vogel; verscheurd en hopeloos.

Het blijkt nog niet voorbij. Na nieuwe activiteit rondom Flappycoin en het aanstellen van een nieuw development team, zijn fans opnieuw verwoed bezig de vogel nieuw leven in te blazen. Prijzengeld wordt geboden aan programmeurs en webdevelopers. Het spelletje en de vervuilde code zijn uit de wallet verwijderd en miners en wisseldiensten worden op de hoogte gebracht op hun software te upgraden naar de nieuwe versie. Één fervent Flappy-fan leeft zich uit in photoshop om dagelijks nieuwe propaganda te produceren.

De beenderen des doods roeren zich. Opent daar een oogje? Haar veertjes ritselen. Niets dan lucht, of is het leven? Daar beweegt een trillend pootje. Is het ijdele hoop, of zal ditmaal Flappy blijven leven voorbij de eerste drie levels?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *