Nederlandse handelaren verkopen voor 30 miljoen per jaar via digitale zwarte markten

Nederlandse drugshandelaren verkopen voor zo’n dertig miljoen euro per jaar via digitale zware markten, zo blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat vandaag in de Volkskrant is gepubliceerd. De bitcoin is het gangbare betaalmiddel op deze websites.

De Volkskrant kwam tot deze conclusie door de omzetten van de digitale zwarte markten Silk Road 2, Agora, Pandora en Evolution met een speciaal zoekprogramma een maand lang te observeren en analyseren. Op deze websites, die alleen te bezoeken zijn met behulp van de anonimiserende TOR-browser, zouden 26 Nederlandse webwinkels actief zijn, die hun omzet naar eigen zeggen bovendien alleen maar verder zien stijgen.

Hoewel het Openbaar Ministerie in een reactie op het onderzoek aangeeft te werken aan de opsporing van online-drugshandel, lijkt het hier veel moeite mee te hebben. Opmerkelijk is daarbij dat juist het gebruik van bitcoin een aanknopingspunt blijkt te zijn: “Die betalingen laten een spoor van informatie achter, ook al lijken ze volledig anoniem. Daarnaast kan je met je Bitcoin nog weinig betalingen verrichten dus er is grote vraag naar anonieme inwisseling mogelijkheden van Bitcoins naar normale valuta.” En: “Deze bottleneck is voor de opsporing een goudmijn.”

In de toekomst hoopt het OM meer grip te krijgen op de digitale zwarte markten. Daarvoor wordt onder meer gestreefd naar intensievere internationale samenwerking. Tevens geeft het OM aan er op uit te zijn bestaande regelgeving aan te passen, zodat het nog meer inzicht krijgt in Bitcoin: “Nieuwe regelgeving – die binnen ITOM wordt aangejaagd – [kan] het mogelijk maken om meer zicht te [krijgen op bitcoin-transacties].”

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

2 komentarze

 1. Maar is dat niet waar nu de bitcoin automaten voor zijn? Daarmee kun je anoniem cash krijgen voor je bitcoins

  1. Niet alle Bitcoin ATM’s zijn 2-way (ook bitcoin naar cash), maar sommige wel ja.

   Ik ben benieuwd of de overheid zich in de toekomst nog gaat bemoeien met de ATM’s en hoe, want zoals je zelf al zegt zijn ze een vrij doeltreffende manier voor schimmige organisaties en individuen om anoniem bitcoins naar euro’s om te zetten.

   Bij sommige modellen (zoals die van General Bytes) is het al zo dat de eigenaar kan instellen dat de gebruikers boven bepaalde bedragen een vingerafdruk moeten achterlaten of hun ID voor de camera moeten houden. En er zijn natuurlijk ook limieten per transactie, per dag of per persoon (d.m.v. ID) mogelijk bij de machines.

   Maar goed, je kunt als criminele webwinkel alle inkopen misschien ook wel in bitcoins doen en je winst ook als bitcoins houden en uitgeven, om zodoende de bitcoins nooit naar euro’s te hoeven omzetten. Of via initiatieven als LocalBitcoins.com je bitcoins P2P omwisselen voor euro’s in plaats van via ATM’s.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *