Ministerie van Financiën: Bitcoin-transacties waarschijnlijk vrijgesteld van BTW

In transacties waarbij met bitcoin wordt betaald, zal de bitcoin-kant van de transactie in Nederland waarschijnlijk niet onder de omzetbelasting (BTW) vallen. Dit heeft Jakob Kamminga van het Ministerie van Financiën gisteren te kennen gegeven tijdens een debatmiddag over Bitcoin op de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hoewel het nog geen officieel standpunt van het Ministerie van Financiën betreft, lijkt de uitspraak van Kamminga een voorbode te zijn van goed nieuws voor Nederlandse Bitcoin-gebruikers. Indien betalingen met bitcoin inderdaad buiten de omzetbelasting blijven, zou dat betekenen dat een aankoop van een product niet als een ruil wordt gezien. Daarbij wordt voorkomen dat behalve over het aangekochte product, ook over de bitcoins zelf BTW in rekening dient te worden gebracht. Deze beslissing vermijdt dat iedere Nederlandse bitcoin-gebruiker die regelmatig met bitcoins betaalt als BTW-ondernemer kan worden aangemerkt.

Hoe het Ministerie van Financiën belastingtechnisch met professionele bitcoin-handelaren wil omgaan is op dit moment nog iets minder duidelijk, maar het heeft er schijn van dat ook op dit gebied aan vrijstellingen wordt gedacht. Dit zou kunnen betekenen dat in Nederland gevestigde beurzen, handelsplaatsen en professionele day-traders geen BTW hoeven te betalen over de verhandelde bitcoins.

Indien de uitspraken van Kamminga inderdaad een voorbode blijkt voor officieel beleid, zal de belasting-status van bitcoin voor particulieren in Nederland veel parallellen vertonen met de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Finland, waar bitcoin-transacties eerder al werden vrijgesteld van BTW.

Met dank aan Jouke Hofman (Bitonic) voor het melden van het nieuws, en aan fiscalist Roger van de Berg (Baker & McKenzie) voor het duiden ervan.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

6 komentarzy

 1. “al de belasting-status van bitcoin voor particulieren in Nederland veel parallellen vertonen met de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Finland”

  En Belgie en Spanje en Duitsland

 2. Ik signalen dat er mensen zijn die denken dat wanneer ze als ondernemer iets verkopen en met bitcoins betaald krijgen, dat ze hier dan geen BTW over hoeven af te dragen. Helaas is dat niet het geval 🙂

 3. Zou natuurlijk volkomen zot zijn als je niet alleen over het product zelf BTW betaalt, maar ook over het betaalmiddel waarmee je betaalt (want logischerwijs zou je dan ook BTW moeten betalen over het geld waarmee je de BTW betaalt, en dan ook weer over het geld waarmee je die meta-BTW betaalt, enzovoort).

  Als je een brood koopt, ongeacht of je met euro’s, bitcoins, dollars of cadeaubonnen betaalt, betaal je gewoon BTW over dat brood, en niet over de euro’s, bitcoins, dollars of cadeaubonnen.

  1. Is op zich niet vreemd en juridisch zelfs logisch, hoe kun je immers belasting heffen als je bitcoins niet als betaalmiddel erkend, maar als ruilmiddel!
   Als je een brood betaald met een stoel dan ruil je en betaal je geen btw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *