Franse Senaat publiceert rapport over Bitcoin

De financiële commissie van de Franse Senaat heeft vandaag een rapport gepubliceerd over Bitcoin (Engelstalige samenvatting in PDF). Het rapport richt zich in hoofdzaak op drie aspecten van de cryptografische valuta: de potentie en kansen van de technologie, de risico’s ervan en maatregelen waarop deze risico’s kunnen worden teruggedrongen, en de wijze waarop er belasting zou moeten worden geheven over de internetmunt.

Opmerkelijk is daarbij dat de Senaatscommissie bovengemiddeld op de hoogte lijkt te zijn van de essentie van Bitcoin. Zo leest het rapport dat de opkomst van cryptografische valuta’s een lange termijn trend is, waarbij vooral de technologie zelf van belang is. Daarbij wordt ook aangemerkt dat de technologie in de toekomst voor andere doeleinden kan worden ingezet dan enkel bitcoin-de-valuta, en dat ook decentrale kadasters en zelfs stemmingen tot de mogelijkheden behoren. Het rapport stelt daarom voor dat Frankrijk en de Europese Unie zich open zouden moeten stellen voor mogelijke innovatie die bij de opkomst van dergelijke vernieuwende technologie gepaard gaat.

Er wordt in het rapport echter ook gewezen op risico’s die cryptografische valuta’s zoals Bitcoin met zich mee kunnen brengen, waarbij met name aandacht is voor de volatiliteit en het anonieme karakter van de internetmunt. Om vooral het risico van de anonimiteit te beperken stelt het rapport voor dat wisseldiensten alleen klanten zouden moeten mogen bedienen die zich volledig hebben geïdentificeerd, terwijl vergelijkbaar met contant geld ook bitcoin-betalingen boven een bepaald bedrag dienen te worden gerapporteerd.

De Senaatscommissie stelt tenslotte voor om Bitcoin op twee verschillende manieren te belasten. Allereerst zou winst uit handel in bitcoin moeten worden belast als inkomen, terwijl het bezit van bitcoins onder vermogensbelasting zou moeten vallen. Daarbij stelt het rapport voor om geen BTW te rekenen voor handel in bitcoin – niet in Frankrijk en niet in de Europese Unie.

Enkele weken terug bracht ook het Franse Ministerie van Economie, Financiën en Industrie al een rapport uit over Bitcoin waarin vergelijkbare maatregelen werden afgekondigd.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

1 komentarz

  1. Heel goed nieuws, maar voor de mensen die liever anoniem willen blijven minder goed nieuws, als je niks te verbergen hebt is dit toch heel goed nieuws, dit doen ze om het zwart geld niet te kunnen wit wassen tegen te gaan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *