Flinke koersstijging bitcoin redde Wikileaks

De flinke koersstijging van bitcoin maakte dat Wikileaks’ Julian Assange zijn organisatie door financiële en juridische tegenspoed kon gidsen. Dit schrijft de voorman van de klokkenluiderssite volgens The Daily Dot in zijn nieuwe boek: When Google Met Wikileaks.

In navolging van Cablegate, waarbij telegrammen van Amerikaanse diplomaten werden gelekt, werden donaties en betalingen aan Wikileaks in 2010 geblokkeerd door Bank of America, Mastercard, Visa, Paypal en andere betaalproviders. Door deze banking blockade, zoals de rigoureuze maatregelen de geschiedenis in zijn gegaan, dreigden de fondsen van de klokkenluiderssite op te drogen. Zeker met het oog op de juridische problemen waar de organisatie tegenaan liep dreigde dit een flinke strop te worden voor Wikileaks.

Bitcoin, op dat moment nog een minuscuul niche-fenomeen, bood echter uitkomst: door de cryptografische valuta te gaan accepteren bleef het voor Wikileaks mogelijk om donaties te ontvangen. Dit bleek bovendien extra goed uit uit te pakken doordat de koers van de internetmunt op dat moment rond een enkele euro lag, terwijl dit in de daaropvolgende maanden (mogelijk ook door de aandacht die de banking blockade genereerde) steeg tot ruim twintig euro. Op moment van schrijven ligt de marktwaarde bovendien natuurlijk nog veel hoger: rond de 425 euro.

Begin dit jaar liet Wikileaks ook al weten dat de organisatie het overgrote deel van alle donaties ontvangt in bitcoin en litecoin. Het Bitcoin-donatieadres van de klokkenluiderssite heeft op moment van schrijven bijna vierduizend bitcoins ontvangen.

In When Google Met Wikileaks schrijft Assange onder meer over zijn ontmoeting met Google-topman Eric Schmidt. Tijdens deze ontmoeting vertelde de voorman van de klokkenluiderssite al over Bitcoin, en raadde Schmidt daarbij zelfs aan om in een vroeg stadium in de cryptografische valuta te investeren.

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *