En dan nog dit… (week 33, 2014)

En zo ziet komkommertijd er dus uit. In de drieëndertigste week van 2014 gebeurde er bijzonder weinig in de wereld van Bitcoin – op een flinke koersdaling van zo’n 440 naar 380 euro na dan. Bij Coincourant vonden we eigenlijk maar drie ontwikkelingen voorpaginawaardig: de waarschuwing van de Amerikaanse consumentenwaakhond, de mogelijkheid dat Braintree Bitcoin gaat integreren, en het laatste MtGox-nieuws vanuit Japan.

Er waren echter wel aardig wat nieuwtjes. Hier onder een overzicht.

Producten & diensten

Deze week kwam naar buiten dat de Japanse e-commerce gigant Rakuten bitcoin is gaan accepteren! Of nouja, een specifiek departement van de Amerikaanse tak dan. Ook leuk.

Bitbond, een interessant peer-to-peer Bitcoin-leenprogramma, heeft deze week een investering van twee ton (dollars) achter de rug.

We weten niet helemaal zeker of het voor het eerst is, maar opmerkelijk is het sowieso: in de VS is bij Lake Tahoe een lap grond verkocht voor bitcoin.

Xapo was ooit de eerste die het aankondigde, inmiddels is het bijna normaal. Ook Shift komt met een soort creditcard waarmee fiat-betalingen met bitcoin kunnen worden verricht.

Duckduckgo, de zoekmachine die wel rekening houdt met de privacy van gebruikers, heeft deze week een klein stukje blockchain-analyse ingebouwd.

En het accepteren van bitcoin legt Overstock vooralsnog geen windeieren. Het bedrijf verkoopt inmiddels dagelijks voor zo’n 15.000 dollar aan producten die worden afgerekend met de cryptografische valuta.

Exchanges & BTM’s

Stront aan de knikker bij de open source bitcoin-exchange Buttercoin: het lijkt erop dat de eigenaar alle ontwikkelaars buitenspel heeft gezet en er vandoor is met de bitcoins.

Coinsetter, de exchange uit New York, blijft hard aan de winkel werken om de exchange voor institutionele investeerders te worden: deze week rolden ze hun FIX API uit – een standaard in de financiële industrie.

Een exchange in Shanghai, genaamd LakeBTC, gaat handel in bitcoin aanbieden via het Ripple-netwerk. Op die manier kunnen banken dus volledig worden omzeild.

Payza, een nieuw bitcoin-verkooppunt, gaat de cryptografische valuta in maar liefst 190 landen aanbieden. Dat zijn zo’n beetje alle landen ter wereld, inderdaad.

Het Indiase Unocoin heeft deze week een investering van 250 duizend dollar binnengehaald. Investeerder: bekend bitcoiner Barry Silbert.

Het Argentijnse BitPago heeft Ripio gelanceerd. Daarmee kunnen Argentijnen in gewone winkels net zo makkelijk bitcoins kopen als prepaid-belminuten.

En de Canadese exchange Cartivex staat op het punt om een hele serie BTM’s in het Noord-Amerikaanse land te plaatsen.

Wallet services & payment processors

Dat is nog eens een experiment: Coinapult wil de inwoners van een heel (nader bekend te maken) eiland aan bitcoin helpen.

Ondertussen heeft BitGo een leuke klant aan de haak geslagen: de Bitcoin Foundation zal haar fondsen door deze wallet service laten beheren.

In navolging van een flinke investering heeft BitPay deze week ex-werknemers van PayPal en Visa in dienst genomen.

En een leuke statistiek: op Blockchain(.info) is deze week de twee miljoenste webwallet aangemaakt.

Development & mining

Eigenlijk was het vorige week al nieuws, maar omdat het te belangrijk is om onvermeld te laten: Bitcoin Foundation Chief Scientist Gavin Andresen heeft een manier gevonden waarop miners er geen belang meer bij hebben om blokken klein te houden. Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar geloof ons maar als we zeggen dat dat goed nieuws is.

En de hashrate van het Bitcoin-netwerk ontplofte deze week van zo’n 140 miljoen gigahash naar 190 miljoen gigahash. Een reuzensprong, die vooral op rekening van de Chinese mining pool Discuss Fish lijkt te komen.

Benieuwd hoe die Chinese mining centre er ongeveer uitziet? The Register had deze week een aantal aardige plaatjes.

De Hive wallet voor bitcoin en litecoin is sinds deze week op iOSte verkrijgen.

Geïnteresseerd in Cloud Mining? Niet doen, zegt Gavin Andresen. Veel van zulke services zijn namelijk Ponzi-schemes, zo vermoedt hij.

Het Duitse ASICrising GmbH claimt ASIC-chips in ontwikkeling te hebben die Bitcoin-mining twee keer zo zuinig maakt.

En weten jullie nog dat PetaMine naar P2P-pool zou switchen vanwege het gevaar van een 51%-attack? Nou, daar zien ze vanaf omdat “het gevaar is geweken”.

Bitcoin 2.0 & altcoins

Er zijn de laatste tijd nogal wat Bitcoin 2.0-projecten en altcoins, zo dachten ook Coinist. Daarom hebben zij deze week een eerste crypto-ratingagency het web op geslingerd. Een Moody’s voor de crypto-sfeer, dus.

Jed McCaleb, medeoprichter van Ripple die inmiddels is gebroken met dit bedrijf, heeft een schikking getroffen zodat hij niet al zijn XRP’s in een klap zal gaan verkopen, zoals eerder was aangekondigd. In plaats daarvan zal hij dit geleidelijk aan gaan doen. Onder welke voorwaarden dit precies is afgesproken, is niet helemaal duidelijk.

En de de Chinese exchange Bter werd deze week gehackt; er zijn zo’n vijftig miljoen NXT buitgemaakt. Dit werd echter weer teruggestuurd onder onbekende voorwaarden.

Economen & andere meningen

Het duurde even, maar ook Circle heeft zich inmiddels – bij monde van medeoprichter Sean Neville – expliciet tegen de BitLicense uitgesproken. Ook Jeremy Allaire droeg trouwens zijn steentje bij.

Niemand minder dan tech-visionair en investeerder George Gilder kwam deze week uit de kast als Bitcoin-enthousiast. Bitcoin is het geld dat het internet verdient en nodig heeft, aldus Gilder.

En nog een Silicon Valley icoon, Pierre Lamond (die onder meer in een vroeg stadium betrokken was bij semiconductors en Youtube), blijkt enthousiast te zijn over Bitcoin: hij investeert in het ecosysteem.

We meldden vorige week al dat conspiracy-zender Info Wars besloot bitcoin te accepteren, en deze week liet conspiracy-goeroe Alex Jones weten dat hij veel ziet in de cryptografische valuta. Nouja, als betaalmiddel dan. Hij beschouwt het niet als een verstandige investering. (Video)

Volgens Ravi Menon, van de Singaporese geldautoriteit, bestaat er een toekomst voor digitale munten.

En Omri Marian, een rechtenprofessor uit Florida, beschreef cryptografisch geld deze week in een rapport als “super belastingparadijzen”.

Wetgeving & banken

En weten jullie dan nog van die keer dat JP Morgan een Bitcoin-achtig patent aanvroeg? Nee? Nouja maakt ook niet uit, want dat patent is afgewezen.

De Winklevoss ETF, de Winklevoss ETF, iedereen lijkt te wachten op de Winklevoss ETF. Als deze wordt goedgekeurd zou het namelijk wel eens kunnen betekenen dat het Grote Geld zich echt met Bitcoin gaat bemoeien. In dat opzicht is er misschien goed nieuws: Kathleen Moriarty, die ook betrokken was bij de allereerste ETF die ooit in het leven werd geroepen, zet zich nu in voor de Winklevoss broers.

Grappig & opmerkelijk

De eerste Aziatische Bitcoin Foundation heeft zich deze week bij haar grote Amerikaanse broer aangesloten: de Bitcoin Foundation Bangladesh.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *