En dan nog dit… (week 32, 2014)

Weer een relatief stabiele week op de bitcoin-markten: de prijs schommelde zo’n beetje tussen de 435 en 445 euro. En dat is ook nu best opmerkelijk, want er was opvallend goed, en opvallend slecht nieuws. De Franse senaat publiceerde bijvoorbeeld een rapport over Bitcoin, terwijl de Britse minister van Financiën zelfs stelde dat Londen een hub zou moeten worden voor digitaal geld. Daar tegenover stelde het Russisch ministerie van Financiën juist een Bitcoin-verbod voor, terwijl het gebruik van de internetmunt volgens de centrale bank van Kirgizië sowieso verboden is.

Maar er gebeurde de afgelopen zeven dagen natuurlijk ook nog het een en ander dat de voorpagina van Coincourant niet wist te halen. Hier onder een overzicht…

Producten & diensten

Het Nederlandse Issued Store, waar tweedehands computers worden verkocht, accepteert sinds deze week bitcoin.

Is Bitcoin the Mark of the Beast, of toch niet? Alex Jones van conspiracy-site infowars.com lijkt zo langzamerhand toch de indruk te krijgen van niet: zijn webshop gaat bitcoin accepteren.

En ook de website om plaatjes te hosten, imgur, gaat bitcoin accepteren, voor premium lidmaatschappen.

De bitcoin-goksite Cloudbet breidt uit: er zullen binnenkort mobiele apps worden uitgerold.

Exchanges & BTM’s

Waarschijnlijk wel een van de beste bitcoin-exchanges, Kraken, heeft deze week haar fee’s verhoogd.

Het verdwijnen van MtGox heeft een gapend gat achter zich gelaten, zoveel mag inmiddels duidelijk zijn. En daar wil ook Quoine nu inspringen. De nieuwe Aziatische exchange heeft Japan, Hong Kong en Singapore op het oog als potentiële groeimarkten.

Ruim een maand geleden begon de Chinese exchange Huobi al met het aanbieden van Bitcoin-derivaten en rentedragende Bitcoin-rekeningen, en deze week zijn deze opties officieel beschikbaar geworden voor gebruikers buiten China.

Terwijl ook een van de andere grote Chinese exchanges, OKCoin, sinds deze week Bitcoin-derivatenhandel is gaan bieden.

Bloomberg integreerde enkele weken geleden al een Bitcoin-ticker in hun services, en deze week volgde Thomson Reuters, onderdeel van persbureau Reuters.

En in Arnhem (Bitcoinstad) staat sinds deze week ook weer een BTM. Van het Nederlandse BTM-collectief Mr. Bitcoin, om precies te zijn.

Wallet services & payment processors

Xapo werd dankzij hun aangekondigde bitcoin-betaalkaarten door veel bitcoiners gezien als een van de meest veelbelovende jonge Bitcoin-bedrijven. Maar vorige week jaagden ze de gemeenschap ineens een beetje tegen zich in het harnas: de kosten voor gebruik bleken veel duurder dan vooraf beloofd. In reactie daarop liet Xapo echter weten dat normale klanten niet met de nieuwe kosten te maken zullen krijgen.

En Coinkite biedt sinds deze week een nieuwe optie: bitcoins versturen naar mobiele telefoons per sms.

Ook is er deze week een geheel nieuwe wallet service in het leven geroepen: Rushwallet.

ChangeTip, de fooi-app voor het internet, heeft laten weten haar functies uit te breiden naar Youtube, Google+, en Tumbler.

Development & mining

HashPlex, een mining centre in Seattle, komt op een bijzondere manier aan stroom: waterkracht.

Een interessante statistiek: sinds GHash vorig jaar is begonnen met minen, heeft het voor zo’n 250 miljoen dollar aan bitcoins gedolven.

En het lijkt goed te gaan met BitFury: het bedrijf stelde deze week twee nieuwe directieleden aan.

Economen & andere meningen

David LaValle, topman van Nasdaq, verwacht dat de Winklevoss Bitcoin ETF een significante stap zou kunnen zijn voor de ETF-industrie.

En er is nog een Silicon Valley grootheid aan boord geklommen van het Bitcoin-schip: LinkedIn medeoprichter Reid Hoffman ziet veel potentie in de cryptografische revolutie.

Wetgeving & banken

De Bitcoin Foundation heeft deze week haar gewicht in de strijd gegooid: ook zij willen dat de periode om te reageren op de voorgestelde BitLicense in New York wordt verlengd.

Grappig & opmerkelijk

De domeinnaam btc.com is deze week verkocht voor maar liefst 1,1 miljoen dollar. Aan Josh Garza van GAWMiners, om precies te zijn.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *