En dan nog dit… (week 26, 2014)

In de week dat de marktwaarde van de bitcoin zo ongeveer fluctueerde tussen de 410 en 440 euro, lijken de grote spelers een klein beetje hun adem in te houden in afwachting van wat gaat komen. Zo zou het kunnen dat we in de aankomende week te horen krijgen voor hoeveel de Silk Road bitcoins zijn geveild, terwijl de financiële autoriteiten van New York binnen een week of twee duidelijkheid moeten gaan verschaffen over de legale status van de cryptografische valuta in de belangrijke Amerikaanse staat. Maar er gebeurde de de 26ste week van 2014 ook nog het een en ander dat de voorpagina van Coincourant niet wist te halen…

Producten & diensten

Leuk Nederlands nieuws: Filmhuis Cavia in Amsterdam was al met regelmaat de gastheer voor Ethereum & Bitcoin meetups, en sinds deze week accepteren ze er ook bitcoin, litecoin en dogecoin als betaalmiddel.

En deze week lanceerde er een nieuw crowdfund platform, genaamd Swarm. En dat deed Swarm ook met een eigen crowdfund actie, waarbij het maar liefst 720.000 dollar ophaalde.

En ook Mycelium is een crowdfund campagne begonnen, om speciale USB-sticks te gaan produceren waarmee gemakkelijk paper wallets kunnen worden geprint.

Naar verluid heeft payment processor BIPS haar naam verandert in Coinify. Kwade tongen beweren dat BIPS dit vooral heeft gedaan om van haar slechte naam af te komen. De payment processor is namelijk eens gehackt, of de eigenaar ervan heeft zelf geld gestolen. Gebruikers konden in ieder geval fluiten naar de bitcoins die ze bij de service hadden gestald.

Ondertussen is er ook een heel nieuwe payment processor opgestaan: het Amerikaanse Intuit.

En naast de Winklevoss Price Ticker staat ook de Winklevoss Bitcoin Trust nu op Bloomberg Terminal.

Exchanges & BTM’s

BTC-e heeft sinds deze week een interessante nieuwe optie: PAMM. Daarmee kunnen gebruikers de handelsstrategieën van succesvolle handelaren volgen.

En in Australië is deze week een nieuwe exchange geopend: CoinTree.

Het Britse ZipZap zorgde er voor dat Britten op ruim twintig duizend locaties hun cash voor bitcoin konden omwisselen. Die optie bleek echter enkele tijd van de baan, maar sinds deze week is de mogelijkheid weer terug.

Development, mining & altcoins

Het ziet er naar uit dat ASIC-fabrikant BitFury het eerste Bitcoin-bedrijf zal worden dat publiek zal gaan op de New York Stock Exchange.

Een andere ASIC-fabrikant, KnC Miner, werd deze week beticht van oplichterij. En zelf ontkenden ze dat weer. Een beetje een kwestie welles-nietes, dus.

Ondertussen gaat de ontwikkeling van de anonieme Dark Wallet gewoon door. Deze week kwam de vijfde Alpha-versie uit.

Terwijl de altcoin “concurrent” van Dark Wallet, Darkcoin, deze week juist wat probleempjes ondervond vanwege een hard fork.

En er was ook oproer in Dogecoin-land, deze week. Iets met een trademark, een walletservice, een paar developers, en een opgefokte community. Lees hier hoe het precies zit.

Economen & andere meningen

De welbekende Harvard historicus Niall Ferguson publiceerde deze week een erg interessant artikel over de mogelijke invloed van (computer-)netwerken op natiestaten. Met daarin een rol voor, onder meer, Bitcoin.

En de bekende Grieks-Amerikaanse entrepreneur Peter Diamandis weet het zeker: Bitcoin staat op het punt om de disruptive phase in te gaan.

Volgens Jason Oxman, de CEO van de Electronic Transactions Association waar onder meer Mastercard, PayPal en Amazon bij zitten aangesloten, heeft Bitcoin bestaansrecht. Maar dan moet het wel goed worden gereguleerd: “ETA’s position on bitcoin and alternative currencies today is that they have a right to exist and they should comply with whatever laws are regulations apply to payment companies that offer services akin to kin to what they are offering.”

En de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) heeft deze week een rapport uitgebracht over Bitcoin. Conclusie: beleidsmakers zouden de mogelijkheden van cryptografische valuta’s moeten onderzoeken.

Wetgeving & banken

Op Kanaaleiland Jersey is een initiatief gestart om op het belastingparadijsje voor de Franse kust nu ook een Bitcoin-vriendelijk klimaat te scheppen.

En de in Koeweit gevestigde investeringsbank Koeweit Financial Centre, ook wel bekend als Markaz, heeft een rapport over Bitcoin gepubliceerd, waarin het stelt dat de cryptografische valuta een ontwrichtende technologie is, die de e-commerce in de regio zou kunnen stimuleren.

Canada heeft ondertussen waarschijnlijk een primeurtje te pakken: het is het eerste land waar “Bitcoin” in de wet wordt genoemd. Verder is het een vrij “normale” wet; bitcoin-handelaren moeten aan anti money laundering regels voldoen.

Vorige week meldden we al dat Zwitserland de bitcoin bij wet als een betaalmiddel ziet, deze week blijkt dat de Zwitsers niet van plan zijn strenge regels op te leggen. “Wait and see” is er het credo.

De Singaporese investeringsbank Temasek Holdings experimenteerde ten slotte onlangs een beetje met Bitcoin, zo heeft topman Lim Boon Heng deze week laten weten. Het experiment behelsde dat alle 400 werknemers van het bedrijf een klein beetje bitcoin kregen, en dit mochten versturen naar een goed doel.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *