En dan nog dit… (week 25, 2014)

Terwijl het wachten is op de veiling van de Silk Road bitcoins, maar ook de Amerikaanse financiële autoriteiten binnenkort met een eindoordeel over de cryptografische valuta moeten komen, blijkt de ABN Amro in Nederland met de internetmunt te experimenteren, en zal de grote internationale payment processor Digital River bitcoins zelfs in hun services gaan integreren. Maar er gebeurde in de vijfentwintigste week van 2014 natuurlijk nog veel meer. Hier onder een overzicht van het nieuws dat de voorpagina van Coincourant niet wist te halen…

Producten & diensten

Voor ons is het nieuw, maar blijkens een video-fragmentje van het Britse Zoomin.TV is er een kinderdagopvang in Leiden die bitcoin accepteert. (Video)

En nog een plek om je bitcoins uit te geven: de Cut Throat Barbershop te Amsterdam.

Ook is een Holiday Inn vestiging in New York deze week bitcoin gaan accepteren.

En: meer vastgoed te koop met bitcoin. Londense appartementen worden verkocht voor de cryptografische valuta. Doelgroep zijn welvarende Chinesen die hun geld moeilijk het land uit krijgen.

En ook Protonmail, een Zwitsers crowdfund-initiatief voor een privacybeschermende e-mail-service, accepteert bitcoin.

Een interessante nieuwe ontwikkeling. Delta Financial biedt sinds deze week een soort bitcoin-bankrekeningen aan die rentedragend zijn.

Een nieuwe Argentijnse Bitcoin payment processor, BitPagos, heeft een investering van 600.000 dollar te pakken.

En payment processor BitPay gaat een American Football toernooi hosten. De St. Petersburg Bowl heet voortaan de Bitcoin St. Petersbutg Bowl.

Exchanges & BTM’s

De grote Chinese exchange Huobi is van plan haar services verder uit te breiden. Onder meer derivaten en rentegevende bankrekeningen zitten er aan te komen – als alles in China goed gaat natuurlijk…

…En ook een andere grote Chinese exchange, OKCoin, biedt sinds deze week derivatenhandel aan. Ook voor niet-Chinezen, trouwens.

De Amerikaanse wallet-service en bitcoin-handelsplaats Coinbase heeft sinds deze week bovendien een aardige nieuwe optie: geef als gebruiker bitcoins uit, en laat Coinbase meteen het equivalent in fiatgeld van je bankrekening afschrijven zodat er aan je bitcoin-balans niets verandert. Oh, en ze zijn er ook gaan rekenen in bits: miljoenste bitcoins.

We meldden het al eerder, maar deze week was het dan toch echt zo ver: het Australische Bitcoin-exchange achtige Digitalbtc maakte een beursgang.

En we hebben nog een heel nieuwe exchange. In Zwitserland, dit keer.

Voor zover ons bekend is het de eerste van Nederland: een two-way Bitcoin-ATM, ofwel BTM. En hij staat in Amsterdam, bij restaurant Warie’s Thai Food.

En ook in andere landen staan sinds deze week weer nieuwe BTM’s. Een heel zooitje zelfs, in de Filipijnen om precies te zijn.

En ook de Zwitsers kunnen hun borst natmaken: in het Alpenland zal een heel netwerk aan BTM’s worden geplaatst.

Er is deze week een nieuwe BTM-producent opgestaan: de Italiaanse Bit-Wallet.

Development, mining & altcoins

KnC Miner heeft een nieuwe lichting ASIC’s: 20nm Neptunes.

Leuk om te zien: een mining pool die draait op zonne-energie. Meer informatie op privatecoinpurse.info

Ook nieuw deze week: een P2Pool met 0% aan fee’s.

Such hack. Een flinke bitnet heeft sinds februari van dit jaar voor enkele tonnen (in euro’s) aan dogecoins gemined.

Benieuwd naar een documentaire over altcoins? In dat geval is dit het crowdfund-project dat je kunt steunen.

Economen & andere meningen

Nog een (non-Bitcoin) payment processor waar positieve geluiden vandaan komen. Realex CEO Colm Leon denkt dat Bitcoin een “catalyst for change” zal zijn in de financiële sector.

De Britse denktank Institute of Economic Affairs heeft voorgesteld de Pond te privatiseren, en competitie tussen verschillende soorten geld (zoals bitcoin) toe te staan.

En in reactie daarop heeft de Britse Member of Parliament Dougless Carswell aangegeven dat hij sowieso verwacht dat privaat geld zowel fiatgeld zal decentraal geld zoals bitcoin zal vervangen.

Wetgeving & banken

Er zal binnenkort waarschijnlijk meer duidelijkheid komen over de Russische houding ten opzichte van cryptografische valuta’s. Een adviesrapport van de financiële autoriteiten van het land is namelijk bijna voltooid.

Ook de grote Britse HSBC bank heeft klaarblijkelijk interesse voor Bitcoin: potentiële stagiairs van de bank werd gevraagd een position paper te schijven over de cryptografische valuta.

Japanse autoriteiten hebben besloten Bitcoin niet te reguleren. Nouja, voorlopig dan.

Het Amerikaanse congreslid Jared Polis maakte zich al eerder populair binnen Bitcoin-kringen door satirisch te stellen dat niet Bitcoin, maar de dollar verboden zou moeten worden. Nu geeft hij – serieus – aan dat hij binnen het Amnerikaanse congres zal opkomen voor de cryptografische valuta.

En ondertussen heeft de centrale bank van Zweden ook een rapport uitgebracht over cryptografische valuta’s. Oordeel: erg innovatief.

In Zwitserland is deze week bovendien besloten dat bitcoin voor de wet een betaalmiddel is.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *