En dan nog dit… (week 24, 2014)

Expedia is in de 24ste week van 2014 Bitcoin gaan accepteren. Maar dat is dan ook wel meteen al het echt goede nieuws dat deze week te bieden had. Verder bleek namelijk dat de anonimiteit bevorderende ShareCoin optie van blockchain.info niet goed werkt, het werd bekend gemaakt dat de Silk Road bitcoins binnen enkele weken geveild zullen worden, het lijkt er op dat de Chinese financiële autoriteiten weer eens strenger gaan toezien op bitcoin-handel in het land, en – het absolute dieptepunt van week 24 van 2014 – miningpool GHash.IO haalde mogelijk een absolute meerderheid van de totale rekenkracht op het Bitcoin netwerk. Geen wonder dus dat de marktwaarde met bijna 15% zakte, van zo’n 480 naar 415 euro.

Maar er gebeurde natuurlijk nog meer. Hier onder een overzicht van het nieuws dat de voorpagina van Coincourant niet wist te halen…

Producten & diensten

We zijn in Nederland weer een speciale Bitcoin-webshop rijker: Coin to Gold (.com). De webwinkel verkoopt edelmetalen, maar ook games, kleding, en veel meer.

Deze week gespot op het Amsterdamse Rembrandtplein: een karikaturist die bitcoin accepteert. Ook online, trouwens.

Het lijkt er inmiddels op dat Apple inderdaad is bijgedraaid: er zijn sinds deze week weer enkele Bitcoin-wallet apps beschikbaar in de app store.

Handig: de zoekmachine DuckDuckGo toont automatisch de balansen van Bitcoin-adressen indien daar naar wordt gezocht.

Dit zijn nou vooruitstrevende – en gedurfde – ontwikkelingen. De grote Maleisische elektronica-webshop i-Pmart accepteert bitcoin, en doet dat zonder deze om te laten zetten naar fiatgeld.

Na de universiteit van Cyprus nog meer hoger onderwijs dat bitcoin accepteert: nu kan je ook aan The King’s College van New York terecht met de internetmunt.

De rappers van ¡Mayday! Murs hebben een nieuw album uit. En daarop rappen zij niet over dollah billz, maar over – inderdaad – bitcoinz! Bitcoin Breezy, heet de track… (video)

Nog meer muziek: de metal rockers van Mastodon accepteren bitcoin voor hun nieuwe album.

Coinbase is deze week met een aardige optie gekomen voor winkeliers die bitcoin accepteren: zij kunnen indien gewenst hun klanten automatisch korting geven wanneer ze met bitcoin betalen.

Het duurde even, maar ook Yahoo Finance toont nu de marktwaarde van bitcoin…

…En in navolging daarvan is ook Google Finance overstag.

Ondertussen gaan forse investeringen in het Bitcoin-ecosysteem gewoon door. Een nieuw bedrijf dat Bitcoin-mining wil gaan hosten, HashPlex, heeft deze week een investering van $400.000 te pakken.

Twee weken geleden meldden we ten slotte nog dat HashFast failliet was. Nu blijkt dat de ASIC-fabrikant het hier nog niet helemaal bij wil laten zitten, en misschien toch door wil gaan…

Exchanges & BTM’s

Deze week opende een nieuwe Amerikaanse exchange, Expresscoin, haar deuren. En behalve een exchange hoopt Expresscoin uit te kunnen groeien tot een soort Coinbase voor mensen zonder bankrekening, in de Derde Wereld bijvoorbeeld. Plus, het bedrijf heeft Litecoin en Dogecoin in haar services geïntegreerd.

Atlas lanceerde deze week bovendien een Bitcoin-exchange speciaal voor bedrijven.

Nog een Bitcoin-ATM (BTM) in Nederland! En wel in het Delftse Cafe de Waag, dat eerder als een van de eerste Nederlandse horeca-gelegenheden besloot bitcoin als betaalmiddel te accepteren

En we hebben deze week ook de eerste BTM geplaatst zien worden in het Midden Oosten. In Tel Aviv, Israel, om precies te zijn.

Terwijl ook in New York sinds deze week eindelijk een BTM is te vinden.

En jawel, ook op de campus van MIT staat inmiddels een BTM.

En we meldden het al eerder, maar het komt inmiddels steeds dichterbij: Robocoin gaat met hun BTM’s zelfs ware bankdiensten leveren.

Development & altcoins

Een interessante nieuwe altcoin, Torcoin, heeft zich ten doel gesteld het anonieme TOR-netwerk te versterken. Methode: geen proof of work, maar proof of bandwidth.

Het Amerikaanse bedrijf Ripple Labs, dat betaalsysteem Ripple uitbaat, heeft zich deze week aangesloten bij de NACHA Payments Innovation Alliance, een belangengroep voor Amerikaanse financiële instellingen.

Wij zeiden het eigenlijk iets te vroeg, vorige week, maar deze week is dat toch echt Bitcoin Core versie 0.9.2 uitgekomen.

En ondertussen zet ook de ontwikkeling van de anonieme Dark Wallet gestaag door: de vierde Alpha versie is inmiddels uit.

Economen & andere meningen

Volgens Moe Levin, de Canadese manager van het in Amsterdam gevestigde hoofdkantoor van payment-processor BitPay, is een Bitcoin-strategie nu voor bedrijven ongeveer net zo belangrijk als een internet-strategie voor bedrijven in 1995.

Wetgeving & banken

De Estlandse LHV bank toont vergaande interesse in Bitcoin: de bank gaan onderzoeken in hoeverre Bitcoin en blockchain-technologie in haar diensten kan worden geïntegreerd.

Bitcoin-investeringsfonds Pantera heeft een zogenaamde “Form D” ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Reden: er is al voor maar liefst negentig miljoen dollar in bitcoins geïnvesteerd via het fonds.

We wisten het al eerder, maar het is wederom bevestigd: de Isle of Men zal erg coulant omgaan met Bitcoin-bedrijven die zich op het eilandje willen vestigen.

En, ten slotte: het Italiaanse parlement zal deze zomer een eerste hoorzitting over Bitcoin houden.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *