En dan nog dit… (week 23, 2014)

Apple lijkt Bitcoin weer te omarmen, Mollie laat nieuwe klanten de cryptografische valuta automatisch accepteren, en de bitcoin-markt leek positief te reageren op de historische renteverlaging van de Europese Centrale Bank. Het goede nieuws is duidelijk, maar de bitcoin-koers was redelijk stabiel.

Als het verleden een indicator is – en dat is een grote ‘als’ – bevindt de bitcoin-koers zich momenteel in de welbekende stilte-voor-de-storm fase. Het wachten is in dat geval slechts nog op een concrete katalysator. Wat die katalysator zal zijn, en of die katalysator er zal zijn, dat moet nog blijken…

Ondertussen hier onder nog het nieuws van afgelopen week dat de voorpagina van Coincourant niet wist te halen…

Producten & diensten

Eindelijk is het voor Nederlanders ook mogelijk om hun telefoonrekening te betalen met bitcoin. Bij Limesco, om precies te zijn.

En ook de Nederlandse computer-webshop sicomputers.nl accepteert sinds deze week bitcoin als betaalmiddel.

Terwijl Extraza.nl de eerste Nederlandse erotiek-shop is die bitcoins accepteert.

Rapper 50 Cent accepteert bitcoin voor zijn nieuwe album. Nee we gaan hier geen grap maken over vijftig bits of vijftig miljoen Satoshi’s of wat dan ook, want daar hebben we geen zin in.

Je Bitcoins verzekeren tegen waardeverlies? Dat kan sinds deze week bij verzekeraar Great American.

We schreven eerder al eens over een basisinkomen en het Zwitserse initiatief om dit een realiteit te maken, en zoals nu blijkt accepteren zij ook bitcoin-donaties!

Begin dit jaar was de door Lloyd’s verzekerde Bitcoin-opslagdienst Elliptic nog een interessante mijlpaal voor Bitcoin, maar zoals nu blijkt heeft Lloyd’s zich toch van het project terug getrokken.

De bekende blockexplorer blockchain.info krijgt meer concurrentie, nu van open source project bkchain.org.

De ASIC-fabrikant Virtual Mining Corporation uit Missouri is deze week ondertussen een halt toegeroepen door lokale autoriteiten. Reden: “Deceptive Tactics”. Mogelijke oplichting, dus.

En, ook niet onaardig, sinds deze week staat er een Canadese goudmijn te koop. Voor bitcoin.

Leuk met het WK voor de deur: voorspel perfect welke wedstrijden er gespeeld zullen worden, en wie het toernooi uiteindelijk wint, en je krijgt van Cloudbet maar liefst honderd bitcoins. Meedoen is gratis.

Laten we er ten slotte, in dit weekend vol drugs, nog even op wijzen dat de non-profit drugs-onderzoekers van Erowit crypto-donaties accepteren. Deze week brachten ze in ieder geval naar buiten hoeveel dat ze al heeft opgeleverd.

Exchanges & BTM’s

Het lijkt er op dat er zich inmiddels nog minstens een nieuwe kandidaat aandient voor een mogelijke overname van MtGox: ook de Chinese exchange OK Coin lijkt geïnteresseerd te zijn. Deze interesse is vooralsnog echter in nog geen enkel opzicht officieel.

Hommeles bij de in Hong Kong gevestigde exchange HKCex: klanten krijgen hun geld er niet meer uit.

De met veel bombarie aangekondigde Bitcoin-startup Circle beantwoordde deze week een aantal veelgestelde vragen. Niets dat echt nieuwswaardig is, maar toch wel enigszins interessant.

Het blijkt een flinke trend te worden. Na Montreal, Parijs, New York en Warschau wordt er nu ook een Bitcoin centrum geopend in Praag. Inclusief BTM.

En inmiddels is dan ook de eerste BTM in Polen komen te staan, natuurlijk op de Bitcoin Embassy in Warschau. En: er komen er binnenkort nog een stuk of dertig door het hele land.

Development & altcoins

Er is deze week weer een nieuwe versie van Bitcoin Core uitgekomen: versie 0.9.2. Niets spectaculairs, enkel een aantal bug fixes.

En ook nieuw deze week: de (naar eigen zeggen) extra veilige Aegis wallet voor Android.

Economen & andere meningen

De populaire goud-proponent Mike Maloney sprak deze week erg lovende woorden over Bitcoin. Hoewel hij voorlopig waarschijnlijk niet zo ver wil gaan als te zeggen dat het beter is dan goud, noemt hij de cryptografische valuta een fantastisch experiment van de vrije markt… of in ieder geval hoopt hij dat dat is wat het is (video #2).

Michael Maier, de Chief Operating Officer van de Bitcoin-vriendelijke Duitse Fidor bank, denkt dat banken de competitie met cryptografische valuta’s niet uit de weg zullen kunnen gaan.

In de categorie “Wij van WC eend adviseren WC eend”: economen van de centrale banken van Engeland en Noorwegen denken dat de technologie van Bitcoin succesvol kan zijn – maar alleen als deze wordt beheerd door economen van centrale banken.

Wetgeving & banken

Legalisatie van Bitcoin en andere cryptografische valuta’s is in Californië een stap dichterbij gekomen. Een comité van de senaat van de Amerikaanse staat dat over financieel toezicht gaat heeft ingestemd met het afschaffen van het verbod op alternatief geld

Meer goed nieuws voor Amerikanen: zei hoeven hun bitcoins op dit moment niet op te geven bij de IRS (de Amerikaanse belastingdienst).

Een opmerkelijke ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk: daar lijkt de financiële toezichthouder (Financial Conduct Authority) aan te geven dat het innovatieve Bitcoin-bedrijven vooral de kans wil bieden zich in het land te vestigen.

In bankenland Zwitserland heeft de financiële toezichthouder de plaatsing van een BTM gestopt. Update: het schijnt alweer oplost te zijn.

En ja, soms doen wetshandhavers ook wel eens iets goeds. De hacker “Slavik” is ontmaskert als de Russische Evgeniy Mikhailovitch Bogachev. Een van zijn producten: Cryptolocker, waarmee hij op afstand computers “gijzelde” en bitcoins als losgeld vroeg om deze weer toegankelijk te maken.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *