En dan nog dit… (week 22, 2014)

Er zijn van die weken dat er ontzettend veel nieuws is, maar dat er vrij weinig gebeurt met de marktwaarde van Bitcoin. En er zijn weken dat er juist nauwelijks nieuws is, maar enorm veel prijsbeweging. De tweeëntwintigste week van 2014 valt duidelijk in de laatste categorie. Terwijl de marktwaarde met zo’n 15% steeg, en inmiddels zelfs richting de 500 euro lijkt te gaan, is hier eigenlijk nauwelijks een concrete aanleiding voor te geven.

Wel waren er ook deze week natuurlijk nog een aantal nieuwtjes die de voorpagina van Coincourant helemaal niet hebben gehaald. Hier onder een overzicht…

Producten & diensten

Goed nieuws voor de luie Nederlanders onder ons: bestel-thuis.nl accepteert sinds deze week bitcoin-betalingen.

En het is niet voor het eerst mogelijk, maar de Amerikaanse startup QuickCoin brengt een service op de markt waarmee bitcoins kunnen worden verstuurd via Facebook.

De Amerikaanse webshop voor seksspeeltjes toydemon.com, accepteert sinds deze week bitcoin, en heeft daarom ook meteen besloten haar producten internationaal te verzenden.

En dit soort berichten tonen goed aan hoe serieus Bitcoin in Silicon Valley wordt genomen: Ben Davenport verlaat Facebook voor Bitcoin-startup BitGo.

Leuk, zo’n Bitcoin Boulevard. Of zelfs een hele Bitcoin Stad. Maar het gaat een groep Indonesiers niet ver genoeg. Zij willen van Bali zelfs een heel Bitcoin-eiland maken. Interessant voor toeristen, denken ze. Wij wachten het af…

En ja, er gaat ook wel eens een Bitcoin-bedrijf failliet. ASIC-fabrikant HashFast, bijvoorbeeld.

Exchanges & BTM’s

Het inmiddels (zo goed als) failliete MtGox zal een pakketje met Bitcoin-rechten gaan verkopen. Inhoud: de merknaam “Bitcoin”, te gebruiken in Europa en Japan, en de domeinnaam bitcoins.com. Verwachte opbrengst: ongeveer een miljoen dollar.

De Duitse Fidor-bank profileert zich al langer als een innovatieve en Bitcoin-vriendelijke bank, en dat imago is maar weer eens bevestigd: de Deense payment-processor BIPS en Fidor gaan een samenwerkingsverband aan.

Coinbase begon onlangs een actie waarbij studenten gratis tien dollar aan bitcoin konden krijgen: zo’n 20.000 studenten zijn er op in gegaan.

En ook deze week is er weer een nieuwe exchange geopend, ditmaal in Argentinië.

Het grote aantal BTM’s dat tegenwoordig wordt wereldwijd is eigenlijk niet meer bij te houden. Daarom zullen we ons bij Coincourant voortaan beperken tot nieuwe BTM-bedrijven en echt interessante locaties. En Arnhem valt natuurlijk in die laatste categorie. Daar stond deze week een Lamassu in verband met Arnhem Bitcoinstad.

Een nieuwe Britste startup, SatoshiPoint, zal bovendien meteen drie BTM’s in Engeland plaatsen.

Terwijl ook een andere startup, Logicoins, BTM’s gaat produceren, die bovendien ook Litecoins kunnen uitspugen.

Development & altcoins

MaidSafe, we schreven er onlangs al over. Dit uiterst interessante Bitcoin 2.0, nee, internet 2.0 project is nog net weer even iets interessanter geworden: voormalig Chief Operating Officer van Skype Michael Jackson is er in dienst getreden. (Diezelfde Jackson schreef deze week overigens voor Coindesk ook een van de betere artikelen over Bitcoin-regulatie!)

De Dogecoin community was weer eens op weg naar een stunt: bij een hamburger ontwerp-wedstrijd stond de McDogecoin lange tijd bovenaan. Maar helaas, McDonald’s heeft de inzending gediskwalificeerd van deelname.

Economen & andere meningen

De beroemde investeerder Jim Rogers geeft aan Bitcoin niet goed te begrijpen. Maar hij vindt het wel jammer dat hij er niet eerder in is ingestapt…

De beleggingsonderneming Wedbush is echter ook nadat analisten van het bedrijf onderzoek hebben gedaan naar Bitcoin nog bullish.

Mark T. Williams, alias Mr. Bitcorn, maakte zichzelf binnen Bitcoin-kringen enigszins belachelijk door in december 2013 te voorspellen dat de bitcoin-koers halverwege 2014 met 99% zou zijn gecrasht, naar een dollar of tien dus. We zijn inmiddels een heel eind onderweg, maar de prijs lijkt juist weer in de lift te zetten. Toch blijft Williams bij zijn standpunt: Bitcoin is niets anders dan een bubbel die ieder moment kan knappen.

Wetgeving & banken

Enige maanden geleden besloot de Amerikaanse staat Californië al om een verbod op alternatieve valuta’s te wijzigen in het voordeel van Bitcoin en andere crypto’s, en inmiddels lijkt het er zelf op dat die wet helemaal zal worden afgeschaft. Praktisch verschil voor Bitcoin: geen.

Leuker kunnen ze het niet maken, en goedkoper al helemaal niet. De Poolse belastingdienst heeft besloten dat Bitcoin-miners 22% BTW moeten betalen over hun opbrengsten.

En tenslotte: de centrale bank van Argentinië gaf deze week nog maar eens een waarschuwing uit over Bitcoin.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *