En dan nog dit… (week 19, 2014)

Er zijn van die weken dat het bol staat van groot nieuws. En er zijn van die weken dat er helemaal niets lijkt te gebeuren. En dan zijn er ook nog weken zoals deze: er gebeurt van alles in de wereld van Bitcoin, maar het meeste daarvan valt vooral in de categorie “nieuwtje”. De negentiende week van 2014 was zo’n week. En dat betekent dat hieronder een flinke lijst met nieuwtjes staat, die alleen net de frontpage van Coincourant niet wisten te halen…

Producten & diensten

Allereerst: in Nederland bestaat sinds kost een bedrijfje dat met point-of-sale diensten Bitcoin-acceptatie in Amsterdam probeert te bevorderen. De naam: Bitstraat.

Bij de Nederlandse webshop voor computercoolers, Highflow, nemen ze sinds deze week bitcoin aan.

En het lijkt steeds makkelijk te worden om helemaal zonder bankrekening door het leven te gaan: er komen meer en meer manieren waarop ook vaste lasten kunnen worden betaald met bitcoin. Zo maakt de startup Avalara het voor bedrijven mogelijk om zonder veel moeite aan BTW-verplichtingen te voldoen…

…terwijl in Indonesië, toch geen klein land, sinds deze week energie kan worden betaald met bitcoin.

Bovendien duiken er overal ter wereld services op waarmee rekeningen kunnen worden afgedaan met de cryptografische valuta.

CheapAir accepteerde al bitcoins voor vluchten, en sinds deze week kunnen Amerikanen ook de trein betalen met de cryptografische valuta…

…terwijl BTC Trip er voor gaat zorgen dat er bij zo’n 150.000 hotels wereldwijd met bitcoin kan worden betaald.

En REVPARGURU, een software provider voor hotels, vraagt alle aangesloten hotels sinds deze week of zij bitcoin accepteren. Indien zij dat doen, hebben ze iets meer kans om klanten toegewezen te krijgen – een extra stimulans voor deze hotels om de cryptografische valuta te accepteren dus.

Ondertussen accepteert ook The Erotic Review, ‘s werelds grootste escort-service, inmiddels bitcoin.

Ook interessant: de Singaporese startup 8pip gaat kraskaarten op de markt brengen waarmee bitcoins in fysieke vorm kunnen worden aangeschaft door minder technische inwoners van het land.

En met BitID kun je straks met een Bitcoin-adres op websites inloggen, dus zonder meteen allerlei persoonlijke gegevens in te voeren.

Exchanges & BTM’s

Ook (potentiële) Bitcoin-beurzen zitten momenteel niet stil. De Amerikaanse wallet- en wisseldienst Coinbase heeft bijvoorbeeld een leuke actie voor studenten: wie bij de exchange registreert met een .edu e-mailadres krijgt gratis tien dollar aan bitcoin.

Bovendien heeft Coinbase deze week content-sharing platform Kippt overgenomen. Daarmee hoopt het bedrijf Bitcoin nog makkelijker in gebruik te kunnen maken voor consumenten en winkeliers.

En ook de Singaporese Bitcoin-exchange ItBit blijkt serieuze ambities te hebben, mocht iemand daar nog aan twijfelen. Het bedrijf heeft deze week een senior manager van PayPal en een Analist van Second Market aangetrokken.

Over Second Market gesproken: deze door Barry Silbert beheerde Bitcoin-exchange in spe uit New York, heeft een onderzoek gedaan onder duizend techneuten uit Silicon Valley, investeerder van Wall Street, en Bitcoin-enthousiastelingen. Conclusie: hoe meer men over Bitcoin weet, hoe positiever er over wordt gedacht.

Wat ze precies gaan doen is vooralsnog onduidelijk, maar een Australisch investeringsfonds is van plan zo’n dertig miljoen dollar in Bitcoin-gerelateerde bedrijven te gaan steken. Goede kans dus dat ook down under straks een goede infrastructuur voor Bitcoin ligt.

En ook het in Californië gevestigde Vaurum, dat bitcoin-handel voor financiële instituties gaat aanbieden, heeft deze week een investering van vier miljoen dollar te pakken.

Wederom een stukje transparantie: cryptocurrency exchange Moolah heeft laten vaststellen dat alle dogecoins die in kas horen te zijn ook echt in kas zijn.

En Bitstamp heeft het laagst mogelijke bedrag dat verhandeld kan worden verhoogd naar vijf dollar.

Niet echt een exchange, en voor zover ons bekend zal er ook geen BTM komen te staan, maar het is toch het vermelden waard: in navolging van Montreal is deze week een “Bitcoin Embassy” geopend on Warschau, Polen.

En er worden ook nog een zooitje BTM’s gestald in Canada.

Dan ten slotte: Bitcoin of andere cryptografische valuta’s worden niet expliciet genoemd, maar Western Union heeft blijkbaar een patent aangevraagd voor een handelsplatform voor “alternatieve betaalwijzen”. Wat (en of) dat in de toekomst gaat uitwijzen is niet duidelijk, maar interessant is het wel.

Development & altcoins

Het verbod van Apple op Bitcoin-wallets lijkt steeds minder effectief: ook deze week is er een wallet uitgebracht die volledig in de webbrowser van iPhones functioneert. Of eigenlijk zelfs twee.

Ondertussen heeft de unSystem-crew een tweede alpha-versie van de Dark Wallet uitgebracht. Nog steeds een testversie dus, die nog niet helemaal veilig is om te gebruiken, maar het lijkt de goede kant op te gaan met het project voor extra anonimiteit in betalingen.

Vorige week meldden we al dat de standaard denominatie voor Bitcoin straks waarschijnlijk bits worden: een miljoenste bitcoin. Dat rekent straks iets makkelijker als er een kop koffie moet worden afgerekend. En nu blijkt: als het aan Litecoin-uitvinder Charlie Lee (alias Coblee) ligt, wordt een miljoenste litecoin straks een “lite” genoemd.

Economen & andere meningen

Glenn Beck, voormalig Fox News gekkie en tegenwoordig baas van zijn eigen show, zegt te willen investeren in Bitcoin. Niet dat hij er verder iets van snapt hoor, trouwens. (Video)

Ook voormalig Goldman Sachs partner en Chief Information Officer bij Fortress Investment Group Mike Novogratz snapt de techniek niet helemaal, maar desalniettemin is het voor hem erg simpel: als zoveel slimme mensen zoveel geld en energie in Bitcoin steken, dan moet het wel veel waard worden.

Investeerder Fred Wilson van Union Square Ventures stelt dat het juist vooral de blockchain-technologie is dat Bitcoin interessant maakt.

En ook Susan Ethey van Ripple stated the obvious: de media focussen veel te veel op de marktwaarde van Bitcoin.

De belangrijkste prioriteit voor het toegankelijker maken van Bitcoin is volgens de COO van Blockchain.info Peter Smith het verbeteren consumentenbescherming.

Blockchain’s Nick Cary zou het ten slotte naar eigen zeggen geweldig vinden als Bank of America (of andere grote banken) zouden openstaan voor Bitcoin.

Wetgeving & banken

Het Amerikaanse Departement van Defensie doet onderzoek naar Bitcoin, en de terroristische potentie ervan. Hoe en waarom is verder niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat het departement naar nog honderden andere zaken onderzoek doet, waaronder Android, Motorola, social media en virtual reality. Allemaal erg eng, inderdaad.

Terwijl De Nederlandse Bank deze week nog aangaf dat het de bitcoin niet als degelijk alternatief voor fiatgeld ziet, waarschuwt de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor de risico’s die gemoeid gaan met investeren in bitcoin.

Maar onderwijl blijkt diezelfde SEC het wel goed te vinden om bitcoins te gebruiken voor het omkopen van doneren aan politici. Het zal in de VS onder dezelfde voorwaarden komen te vallen als aandelen…

Overigens betekent dat niet dat dit in iedere Amerikaanse staat opgaat. Een politicus in Wisconsin heeft honderd dollar aan bitcoin dat aan hem was gedoneerd moeten inleveren.

Nathaniel Borenstein, de uitvinder van e-mail attachments, is niet erg positief over Bitcoin: “Owning Bitcoins is like owning stock in a company that does nothing”.

En dan als allerlaatste: de Amerikaanse belastingdienst heeft de non-profit National Cyber-Forensic Training Allicance aangewezen om onderzoek te doen naar Bitcoin-gerelateerde criminaliteit. Hoe precies, en hoeveel zij daar voor krijgen, is niet bekend.

Zijn we nog iets vergeten? Laat het ons weten in de comments…

Coincourant heeft zelf geen ervaring met sommigen van de hierboven genoemde services, en kan mede daarom niet garant staan voor de legitimiteit of kwaliteit ervan.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *