DNB waarschuwt banken en betaalinstellingen voor integriteitsrisico’s bij cryptografische valuta’s

De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwt in een nieuwsbericht dat 5 juni gepubliceerd zal worden – maar dat toch eigenlijk ook al gepubliceerd is (wij snappen het ook niet) – voor integriteitsrisico’s bij cryptografische valuta’s zoals bitcoin. Vooral het anonieme karakter van de internetmunt zou een probleem zijn, omdat banken en betaalinstellingen de identiteit van de partijen die cryptografische valuta’s kopen en verkopen onvoldoende kennen.

Hoewel DNB aangeeft dat de openbare blockchain in eerste instantie de indruk wekt dat Bitcoin en andere cryptografische valuta’s erg transparant zijn, is dit volgens het instituut misleidend, en daarmee gevaarlijk. DNB: “De transacties zijn [namelijk] niet of nauwelijks herleidbaar tot fysieke personen. Omdat virtuele valuta’s bovendien als betaalmiddel kunnen worden gebruikt, zijn ze aantrekkelijk als schakel in een witwasproces.”

Om deze reden waarschuwt DNB ondernemers, maar ook banken en betaalinstellingen, die zich met cryptografische valuta’s bezighouden of gaan bezighouden. “Wanneer een bank of betaalinstelling in altcoins handelende ondernemers als relatie heeft, zijn de (ver)kopers van virtuele valuta’s via die ondernemers indirecte relaties van die bank of instelling,” aldus DNB. “Aangezien ook indirecte relaties de reputatie van de bank of instelling kunnen beïnvloeden, is er sprake van een afgeleid integriteitsrisico. Omdat altcoins bovendien kunnen worden gebruikt als betaalmiddel, zouden financiële instellingen door (indirecte) betrokkenheid bij virtuele valuta-handel onbedoeld witwassen kunnen faciliteren. DNB betwijfelt of banken en betaalinstellingen in staat zijn om voor transacties of cliënten gerelateerd aan virtuele valuta’s gepaste maatregelen te treffen in het kader van beheerste en integere bedrijfsvoering.”

Het instituut zal daarom streng toezien op banken en betaalinstellingen: “DNB kwalificeert de huidige virtuele valuta’s (bitcoin en overige altcoins) als producten met een zeer hoog risicoprofiel. DNB zal banken en betaalinstellingen die toch besluiten op enigerlei wijze betrokken te raken bij virtuele valuta-ondernemingen of zelf in virtuele valuta’s te investeren, daarom streng toetsen op de naleving van hiervoor geldende regelgeving (o.a. Wwft en Wft). In 2014 zal DNB inventariseren of banken en betaalinstellingen actief zijn met nieuwe betaalmethoden zoals virtuele valuta’s en beoordelen in hoeverre deze instellingen de integriteitsrisico’s beheersen. De beheersing moet effectieve maatregelen bevatten ten aanzien van cliëntacceptatie en de monitoring van nieuwe innovatieve aanbieders.”

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: NIEUWS

2 komentarze

  1. Man man man.. Echt, DNB? Ik neem aan dat contant geld (wat nog veel anoniemer en ontraceerbaarder is dan Bitcoin) dan voortaan ook een
    ‘zeer hoog risicoprofiel’ krijgt? En dat alle ondernemers die contant geld accepteren (zoals bakkers, kiosken, koffiebars, etc) evenals banken die zaken doen met dat soort ondernemingen, dan ook onder dat integriteitsrisico vallen en aan die ‘gepaste maatregelen’ moeten voldoen?

    Wordt hier met twee maten gemeten, of bevalt het DNB niet dat met Bitcoin alle geldstromen voor *iedereen* zichtbaar worden, in plaats van dat dat voorrecht tot een select clubje blijft voorbehouden.

    Ik had de indruk dat Nederland redelijk voorop liep qua openstaan voor innovaties en technologische ontwikkelingen. Maar het lijkt er op dat de Nederlandse Bank nog in paradigma’s van de vorige eeuw denkt. Tip voor DNB: http://bitcoinowl.com/meme/9440 (en vergelijk: email was ten opzichte van papieren post ook een ‘dream come true’ voor de NSA).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *