Column | Rampweek voor de bitcoin . . . verslaggeving

Nadat China de bitcoin-handel deze maand bij wet aan banden legde, Rusland het gebruik van de cryptografische valuta in zijn geheel verbood, Bitcoin Foundation vicevoorzitter Charlie Shrem werd opgepakt wegens vermeende witwaspraktijken, Apple de veelgebruikte Blockchain-app uit hun app-store verwijderde, de puinhoop bij MtGox verder escaleerde, de Transaction Malleability bug vervolgens ook verschillende andere exchanges een paar dagen platlegde, en als klap op de vuurpijl Silk Road 2 werd leeggeroofd, is de bitcoin-koers slechts twintig procent gezakt, waarmee de internetmunt nog altijd vijf keer zo veel waard is als slechts een half jaar terug.

Afgelopen week werd daarom weer eens duidelijk dat het slechts om hype draait bij de bitcoin          verslaggeving. Met name de al jaren bekende Transaction Malleability bug bleek voor het gros van de journalisten veel te complex om echt te doorgronden, dus besloten velen maar gewoon te melden dat het Bitcoin-protocol lek is.

Daarbij doet natuurlijk alleen de dagkoers er toe voor de bitcoin         verslaggeving. Terwijl veel bitcoin-enthousiastelingen de marktwaarde van de internetmunt eigenlijk vooral een bijzaak achten, en vooral geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die de onderliggende techniek biedt, staarde de traditionele media zich als vanouds blind op prijsfluctuaties. Ook daarbij werd natuurlijk happig gebruikgemaakt van sensatiebeluste koppen, voornamelijk door de correctie neer te zetten als een volledige ineenstorting van de cryptografische valuta. Dat soort berichten genereren immers lekker veel hits op hun website.

Veel van deze media kozen er bovendien voor om prutsende websites zoals MtGox en Silk Road 2 op hun woord te geloven betreffende de “glitch” in bitcoin, terwijl ook voor de marktwaarde van de internetmunt nog altijd veelal werd gerefereerd naar de niet meer serieus te nemen exchange. De misinformatie werd vervolgens overal ter wereld over het lezerspubliek gedumpt, hetgeen voor veel mensen die enigszins serieus met de cryptografische valuta bezig zijn gepaard ging met een flinke val van het vertrouwen in de bitcoin          verslaggeving.

Het lijkt er daarom op dat de bubbel nu toch echt voorgoed zal zijn geknapt voor de bitcoin          verslaggeving. Door de terugloop van het aantal abonnees, de losse verkoop cijfers, en advertentie-inkomsten, en de beperkte bereidheid van lezers om te betalen voor digitale content, worden redacties van traditionele media jaar op jaar gedwongen verder in te krimpen. Ten gevolge hiervan hebben de overgebleven journalisten inmiddels een enorme werklast gekregen, hetgeen er toe heeft geleid dat zij vaak nauwelijks de tijd hebben om ingewikkelde onderwerpen goed uit te zoeken. En door deze afname van kwaliteit zijn vervolgens natuurlijk nog minder mensen bereid om geld neer te tellen voor journalistiek, waardoor de redacties nog verder dienen te krimpen en de kwaliteit nog verder afneemt: de welbekende sterfhuisconstructie is overal in volle gang.

De mogelijkheid om snel en gemakkelijk kleine bedragen over het internet te versturen zou wellicht een oplossing kunnen bieden voor de journalistiek. Wanneer het mogelijk is om met twee muisklikken een kwartje over te maken voor een artikel, zullen veel meer lezers misschien tot betaling bereid zijn. Helaas blijkt een soort van digitaal geld, dat speciaal is ontwikkeld voor het internet, nog niet te zijn uitgevonden. Vooralsnog is er hooguit sprake van een ingewikkeld, speculatief, disfunctioneel en louter voor criminelen interessant piramidespel, zo blijkt uit de bitcoin          verslaggeving.

Spijtig, want zodra de race naar de bodem van de sterfhuisconstructie overal is voltooid zal de al dan niet intrinsieke waarde van echte kwaliteitsjournalistiek, die op meer is gericht dan het binnenhalen van clicks, behoorlijk worden gemist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *