Column | Politie gebruikt posterijen om anoniem wapen te kopen

Via de posterijen kun je volledig onherkenbaar een wapen bestellen. Dat ontdekte de Amsterdamse politie, die bij wijze van proef anoniem een pistoolmitrailleur tot aan de eigen deur liet bezorgen. Wel moesten zij daarvoor gebruik maken van Bitcoin, waarbij iedere transactie openbaar wordt bijgehouden in de gedeelde blockchain.

De posterijen bestaan uit een internationaal netwerk van postagentschappen, waarvan het onduidelijk is wie het systeem precies heeft bedacht: vermoedelijk een anonieme Mesopotamiër of een mysterieuze inwoner van het oude Egypte. Het is via dit netwerk tegenwoordig mogelijk om fysieke pakketjes van de ene naar de andere kant van de wereld te versturen. De inhoud van deze pakketjes kan uit van alles bestaan, zoals drugs, kinderporno, of – zoals nu het geval – wapens.

In verband met een concept genaamd “briefgeheim”, vastgelegd in het twaalfde artikel van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, hebben autoriteiten vaak slechts beperkte middelen om pakketjes en andere post te doorzoeken. Dit in schril contrast met digitale communicatiemiddelen, waarop dit twaalfde artikel gezien het beleid van geheime diensten uit de VS en Nederland niet van toepassing lijkt te zijn.

Hoewel douaneambtenaren in principe wel het recht hebben pakketjes te doorzoeken, blijken zij hier slechts beperkt gebruik van te maken: het is al mogelijk een automatisch wapen te versturen door de losse onderdelen enigszins te verhullen, bijvoorbeeld in een dvd-speler.

Het wapen werd besteld via het internet, een internationaal netwerk dat bestaat uit met elkaar verbonden computers. Dit decentrale en digitale communicatiesysteem is de laatste decennia aan een flinke opmars bezig. Hoewel het medium in de beginperiode vooral werd gebruikt voor duistere praktijken – zo berichtten veel media althans – en sommige vooraanstaande economen het fenomeen bestempelden als een hype, heeft de innovatieve technologie inmiddels de nationale en internationale handel velen malen efficiënter laten functioneren.

Het wapen werd betaald met Bitcoin, een internationaal netwerk dat bestaat uit met elkaar verbonden computers. Dit decentrale en digitale communicatiesysteem is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Hoewel het medium vooral wordt gebruikt voor duistere praktijken – zo berichten veel media althans – en sommige vooraanstaande economen het fenomeen bestempelen als een hype, heeft de innovatieve technologie volgens verschillende experts de potentie om nationale en internationale handel velen malen efficiënter te laten functioneren.

De betaling met Bitcoin was mogelijk de meest riskante stap van het bestelproces, aangezien iedere transactie op het Bitcoin-netwerk openbaar is, en voor altijd wordt opgeslagen in de gedeelde blockchain. Wanneer een pseudoniem Bitcoin-adres aan een identiteit kan worden gekoppeld, kan de gebruiker van de internetmunt zelfs jaren na dato nog worden opgespoord.

Hoewel de politie dit keer gebruik maakte van Bitcoin, is het voor criminelen natuurlijk ook mogelijk de betaling te voldoen middels een envelop vol contant geld. Dit betaalmiddel is vaak gemaakt van fysiek papier, en kan daarom volstrekt anoniem worden gebruikt. Via de posterijen kan dit contante geld bovendien – wederom vanwege het “briefgeheim” – dubbel-anoniem worden verstuurd.

Behalve de politie is ook de gehele Nederlandse pers geschokt dat criminelen algemeen gebruikte logistiek en communicatiemiddelen voor hun doeleinden kunnen inzetten. In navolging van het onderzoek naar de posterijen zullen de autoriteiten waarschijnlijk gaan bestuderen of de onderwereld soms ook gebruik kan maken van e-mail, telefonie, of het wegennetwerk.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *