Column | Nooit stil in Bitcoin-land

‘Hoe staat het met de Bitcoin? Leeft het nog?’. Dat is een vraag die ik de laatste weken wat vaker van vrienden om mij heen moest horen. En ik merk ook aan mezelf dat ik bij een steeds weer dalende koers meer oog kreeg voor alle rotte appels in de wereld van Bitcoin. De mogelijkheden van Bitcoin blijven me verbazen, iedere dag weer. Maar de chaos in deze nieuwe wereld van de cryptocurrencies is niet veel anders dan die van het oude Wilde Westen, waar veel te winnen, maar ook veel te verliezen viel. Ja, in de wereld van Bitcoin hebben we genoeg scams en affaires om hoofdpijn van te krijgen en geld aan te verliezen.

Zo hebben we de nieuwe affaire rond Neo & Bee. Hoewel een bitcoin-bank op Cyprus op papier een briljant idee leek, blijkt de praktijk toch weer anders uit te pakken. CEO Danny Brewster lijkt het bedrijf eigenhandig de afgrond ingeleid te hebben door fraude te plegen en het geld van het bedrijf snel te verspillen. Hoewel Brewster zich in allerlei bochten wringt om alles goed te praten, is zijn personeel hem inmiddels ook afgevallen.

En het lijkt ook nooit meer stil te worden rond MtGox. Op het Bitcointalk-forum is er een discussie ontstaan over duizenden zogenaamd gestolen MtGox-bitcoins die verplaatst werden naar een adres van project MaidSafe, waarmee deze bitcoins als investering witgewassen zouden worden. Op Reddit worden deze claims echter weer ontkracht. De coins zouden aan Bitstamp toebehoren en wellicht al in veel eerder stadium via SatoshiDice zijn witgewassen of vals getagged zijn.

Maar de discussie-molen stopt hier niet – MaidSafe ligt zelf ook onder vuur. MaidSafe zou in de toekomst een nieuw anoniem en decentraal internet moeten worden. Voor het project werd twee dagen geleden geld opgehaald via de verkoop van Safecoins. Deze Safecoins bestaan nog niet, maar kon je alvast kopen door je bitcoins of mastercoins in te ruilen voor een ‘proxy token’ genaamd MaidSafeCoin. Deze MaidSafeCoins zouden op niet nader genoemd  tijdstip voor een 1:1 ratio ingeruild kunnen worden voor Safecoins. Hoewel dit project in nevelen verhuld is, wist het toch binnen een paar uur tijd een equivalent van 7 miljoen dollar op te halen. In mastercoins wel te verstaan, want de mastercoin/Maidsafecoins koers lag hoger dan de mastercoin/bitcoin koers. Aangezien mastercoin snel steeg en daarna weer net zo snel inzakte, wordt wel gespeculeerd dat MaidSafe niks meer dan een pump-and-dump scam was.

Deze chaos zal nog wel een belangrijk component van Bitcoin blijven in de komende maanden, zo niet jaren. Inmiddels is iedereen gewend aan phishing-mails en andere scams op het internet. De wereld van Bitcoin creëert echter nieuwe valkuilen waar we persoonlijk en als community in kunnen vallen. De technologie achter Bitcoin staat als een huis, nu de wereld er om heen nog. Tot die tijd – klamp je goed vast and enjoy the ride!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *