Achtergrond | De puinhoop van MtGox

De marktwaarde van de bitcoin is de afgelopen dagen weer over de 1000 dollar geschoten… op MtGox. Andere wisselkantoren, zoals Bitstamp, blijven nog altijd rond de achthonderd dollar hangen. De spread tussen de twee is dus opgelopen tot meer dan twintig procent, hoger dan ooit. Dit is in essentie omdat een dollar op MtGox minder waard is dan op Bitstamp en andere wisselkantoren, aangezien het moeilijk is zo’n “Goxbux” naar je bankrekening gestuurd te krijgen. Hoe zit dit precies?

De problemen begonnen halverwege 2013. Verschillende tegoeden van MtGox werden toen in beslag genomen door de Amerikaanse overheid, omdat het wisselkantoor zich niet als moneytransmitter zou hebben ingeschreven in de Verenigde Staten. Daar bovenop zou het bedrijf nog vijfmiljoen dollar tegoed hebben van Coinlab, waarvoor inmiddels een rechtszaak is aangespannen. Hierdoor vreesden The Genesis Block en andere bitcoiners dat het Japanse bedrijf uiteindelijk niet meer genoeg geld in kas zou hebben om alle klanten uit te kunnen betalen – indien dat nodig zou zijn.

Inmiddels zijn we een ruim half jaar verder, en MtGox draait nog altijd. Toch lijkt er weinig te zijn veranderd; het is nog steeds erg onduidelijk hoe MtGox er precies voorstaat. Hoewel op de website van het wisselkantoor wel iets te lezen staat, en eigenaar Mark Karpeles alias Magical Tux af en toe het een en ander laten vallen op IRC-chatkanalen, is veel informatie over de stand van zaken afkomstig van derden, zoals Bitcoin-advocaat Roger Ver (video) of bitcointalk.org gebruiker Sturle. Wat uit deze bijeengeraapte informatie naar voren komt, is het volgende…

In principe zijn er momenteel vier belangrijke manieren waarop geld bij het wisselkantoor vandaan kan worden gehaald: SWIFT, SEPA, een binnenlandse overschrijving in Japan, en Bitcoin. SWIFT is vooral belangrijk voor niet-Europese of -Japanse wereldburgers die fiatgeld bij het wisselkantoor vandaan willen halen. Volgens de website van MtGox duurt een SWIFT-overboeking langer dan vier weken. Hoewel dit technisch gezien klopt, is deze informatie misleidend. Deze uitbetaalmethode lijkt namelijk al ruim een half jaar niet meer te functioneren. Helemaal niet meer. Naar verluid is het wel mogelijk om vijf procent extra te betalen voor een “premium”-transfer, maar zelfs dan kan het inmiddels maanden duren voordat dollars, peso’s, ponden, of andere valuta’s op de eigen bankrekening verschijnen.

Europeanen hebben het iets beter voor elkaar, omdat MtGox behalve een Japanse ook over een Poolse bankrekening beschikt. Dit betekent dat zij klanten binnen de Eurozone middels SEPA kunnen uitbetalen. Volgens de website van het wisselkantoor worden betalingen van minder dan duizend euro binnen een week verwerkt, terwijl betalingen van meer dan tienduizend dollar minstens een maand duren. Bedragen van meer dan een halve ton moeten worden gesplitst in kleinere bedragen. Bovendien mag iedere klant maar één uitbetaling per twintig dagen laten uitvoeren. Dit is omdat het wisselkantoor slechts driemiljoen euro per maand kan uitbetalen via deze route, en honderdduizend per dag (artikel 26; PDF). Indien MtGox meer wil uitkeren zal het moeten beschikken over vergunningen die het bedrijf vooralsnog niet heeft. Vandaar ook dat kleine bedragen sneller gaan; die kunnen vaak nog tussen de grotere uitbetalingen worden gepropt. (Indien het dagmaximum 100.000 euro is, is er na een cumulatief bedrag van 99.100 euro nog wel ruimte voor een uitbetaling van 600 euro, die dan dus voorrang krijgt boven een van 2.000 euro.) In de praktijk blijkt deze manier van uitbetalen vanwege een wachtrij gemiddeld een week of zes te duren – langer voor grotere bedragen.

Binnen Japan zelf lijken de problemen het minst groot. Volgens de website van MtGox krijgen klanten hun geld binnen een enkele werkdag uitgekeerd. Dit bleek lange tijd te kloppen, tot ongeveer een week geleden. Door de Japanse feestdagen was er een enorme rij uitbetalingen ontstaan, zo liet het wisselkantoor weten, waardoor ook binnenlandse betalingen vertraagd waren. Inmiddels heeft Karpeles op IRC laten weten dat dit komt doordat er nauwelijks Japanse Yen bij het wisselkantoor binnenkomen. Japanners die gebruik maken van het prijsverschil kopen immers bitcoins op andere exchanges, sturen deze naar MtGox, verkopen daar de cryptografische valuta’s voor dollars, en laten deze uitkeren. Deze dollars moeten in Japan echter eerst weer worden omgezet in yen – en vanwege de feestdagen is door deze procedure de nieuwe vertraging ontstaan. Aldus Karpeles. Op IRC.

Ten slotte de bitcoins. Dit was lange tijd de makkelijkste manier om geld bij MtGox weg te halen. Wie bitcoins wilde hebben kon de internetmunten gewoon naar een lokale wallet laten sturen. Of, wie zijn of haar fiatgeld bij de Japanse exchange weg wilde halen, kon er voor kiezen bitcoins te kopen op MtGox, om deze vervolgens naar een ander wisselkantoor te versturen om ze daar te verkopen, en dit geld naar de bankrekening over te maken. Ook deze methode vertoont echter met regelmaat storingen, waardoor uitbetaling soms vertraagd is. Zo vaak zelfs, dat er een speciale website is opgezet om deze wachtende transacties bij te houden. Hoewel er deze week wel erg veel storingen waren, was er afgaande op IRC-bezoekende MtGox-medewerkers niets ernstigs aan de hand, en wordt er gewerkt aan oplossingen. Het duurt soms alleen iets langer dan normaal.

De combinatie van vertraagde Japanse binnenlandse uitbetalingen en mankementen betreffende bitcoins, zorgde er de afgelopen week voor dat er op fora en in chatrooms een lichte paniek ontstond, en het langverwachte einde van het wisselkantoor werd voorspeld. Daardoor besloten wellicht meer mensen bitcoins te kopen – die nog altijd sneller en vaker worden uitgekeerd dan dollars – waardoor de prijs verder omhoog zou zijn geschoten.

Hoe de stand van zaken er nu precies voorstaat in Japan lijkt niemand te weten, maar dat MtGox een groot probleem heeft is duidelijk. Misschien is dat probleem dat ze op een fractional reserve draaien, en zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze maar het best helemaal niets kunnen zeggen. Het zou ook kunnen dat het bedrijf tegenwerking van banken ervaart – ze zouden niet het enige Bitcoin-gerelateerde bedrijf zijn dat daarmee te maken krijgt. Maar dat de klantenservice van MtGox te wensen overlaat is hoe dan ook een zekerheid.

En wat het probleem ook precies is, dit probleem zorgt al flinke tijd voor een neerwaartse spiraal. Hoe meer de marktwaarde op het wisselkantoor namelijk stijgt door mensen die hun geld er middels bitcoin uithalen, hoe minder nieuwe klanten nog voor het Japanse bedrijf zullen kiezen; niemand betaalt graag 20% extra voor bitcoins. Het marktaandeel van MtGox is over de afgelopen periode dan ook flink gekrompen. Waar het wisselkantoor minder dan een jaar geleden nog ruim tachtig procent van de Westerse markt in handen had, is dat inmiddels geslonken naar hooguit vijfentwintig procent. Tenzij MtGox de problemen binnen afzienbare tijd weet op te lossen, lijkt het er op dat deze neerwaartse spiraal tot niets anders kan leiden dan het einde van het verhaal voor het inmiddels iconische wisselkantoor. Er moet immers wel een dag komen dat niemand er nog dure bitcoins wil kopen – tenzij het is om de exchange te verlaten.

MtGox is daarom eigenlijk alleen nog maar interessant voor arbitragers die verwachten dat het wisselkantoor voorlopig overeind blijft. Wie wil gokken op het voortbestaan kan immers makkelijk geld verdienen door “goedkope” bitcoins te kopen op een functioneel wisselkantoor, en deze te verkopen in Japan. Maar het lijkt er op dat dat precies is wat het is: gokken.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *