Achtergrond | De Chinese deadline

Morgen is een belangrijke dag voor veel bitcoiners – en zeker voor hen die op de marktwaarde van de internetmunt focussen. Op deze laatste dag van de maand breekt namelijk het Chinese nieuwjaar aan, en dat betekent dat de nieuwe wetgeving ten aanzien van Bitcoin van kracht gaat in het Aziatische land. Maar waarom is dit belangrijk, en wat kunnen we ongeveer verwachten?

De tweede helft van 2013 stond in Bitcoin-land zonder enige twijfel in het teken van China. Nadat de Tweede Grote Bitcoinbubbel in april van dat jaar was geknapt, de markt op zoek ging naar een nieuwe bodem, en de Westerse mediakaravaan weer was doorgetrokken, begint de Chinese staatstelevisie rond het begin van de zomer onverwachts aandacht te besteden aan het fenomeen. In redelijk positieve minidocumentaires worden gebruikers en de voordelen van de internetmunt uitgelicht. Dit is en was opmerkelijk, aangezien de Chinese staatstelevisie natuurlijk strak wordt gecoördineerd door de autoritaire Communistische Partij van het land.

Vanaf de zomer begint deze media-aandacht zich ook te vertalen in Chinese adoptie. Zo besluit een subdivisie van een van de grootste websites van het land, Baidu, bitcoin als betaalmiddel te accepteren, terwijl het aantal downloads en actieve Bitcoin-nodes er tot wereldwijde recordhoogtes stijgt. De grootste Chinese bitcoin-exchange, BTC China, eist onderwijl een almaar groeiend deel van de globale bitcoin-markt op, tot het in de herfst van 2013 zowaar uitgroeit tot mondiale marktleider. En dat niet alleen; de Chinezen beginnen de prijs ook flink op de drijven. Terwijl de schrik er in het Westen na de crash in april nog aardig in lijkt te zitten, wordt in China met frisse moed een nieuwe groeispurt gecreëerd. In de loop van enkele maanden vertiendubbelt de marktwaarde zo ongeveer – het Westen volgt weifelend.

Tot de Chinese overheid het in december wel welletjes vind. Op de vijfde van die maand brengen de Chinese autoriteiten een verklaring uit over cryptografische valuta’s; dit was de eerste keer dat de Communistische Partij officieel duidelijkheid verschafte over de legale status van Bitcoin. (Engelse vertaling van BTC China.) En erg positief was het niet. Met ingang van het Chinese nieuwjaar zouden er tamelijk strenge restricties op het gebruik van de internetmunt worden gelegd.

Hoe strikt de nieuwe Chinese regels precies zijn is echter onderwerp van discussie. Vast staat dat de internetmunt niet gebruikt zal mogen worden als echt geld. Dit betekent onder meer dat financiële instellingen – zoals banken of verzekeraars – niet in aanraking zouden mogen komen met cryptografische valuta’s. Ook zouden paymentprocessors – zoals de Chinese varianten van PayPal – vanaf het nieuwjaar niet langer geld naar wisselkantoren mogen sturen. Tevens is het vanaf 31 januari voor winkeliers verboden hun producten in de internetmunt te prijzen.

Daarentegen wordt in de verklaring benadrukt dat het bezit van bitcoins in principe niet wordt gecriminaliseerd in het Aziatische land, dus mogen inwoners van China gewoon beschikken over crytpografische valuta’s. Bovendien mogen zij er in handelen, hetgeen ook betekent dat ook de verschillende wisselkantoren gewoon open mogen blijven.

Terwijl Westerse internetfora en chatrooms vanwege tegenstrijdige vertalingen rond de vijfde van december nog enige tijd in het duister bleven tasten over het besluit van Chinese politieke leiders, stopt Baidu een dag later met het accepteren van bitcoin. Nu zit de schrik er overal goed in. Deze ontwikkeling zorgt definitief voor het einde van de enorme rally, waarmee ook de Derde Grote Bitcoinbubbel is geknapt.

Iets meer dan een week later, op 16 december, volgt de tweede dreun. Vanaf die dag blijken paymentprocessors per direct te zijn gestopt geld naar de wisselkantoren in het land te sturen. Het is onduidelijk in hoeverre dit uit eigen beweging gebeurt, of vanwege druk vanuit de Chinese overheid, maar vast staat dat het al ver voor de deadline voor veel Chinezen bijna onmogelijk is geworden de wisselkantoren van het land te gebruiken.

Toch vindt Huobi – een van de kleinere Chinese wisselkantoren – als snel een loophole: de eigenaar laat klanten geld naar zijn persoonlijke bankrekening sturen, en zet dit om naar de exchange. Huobi lijkt daarmee al snel het stokje van BTC China over te nemen, en groeit wat betreft vermeend handelsvolume binnen enkele weken uit tot de nieuwe mondiale marktleider. Later – enkele weken geleden – schakelt Huobi over op een gangbaarder alternatief, en laat klanten geld overschrijven naar de bedrijfsbankrekening.*

En ook BTC China toont zich strijdlustig. De voormalige marktleider heeft onlangs bijvoorbeeld een tegoedbonnensysteem ingevoerd. Chinezen kunnen nu door het hele land van zulke bonnen kopen, waarop codes staan die op de website kunnen worden ingevoerd om mee te handelen. En sinds vandaag – nota bena een dag voor de deadline – blijkt het Chinese wisselkantoor zelfs weer overschrijvingen te accepteren.

De vraag is nu echter wat er morgen gaat gebeuren. Volgens een flinke groep bitcoiners niet zo gek veel. De belangrijkste restricties gaan immers weliswaar op de 31ste van kracht, maar zijn nu al in effect. Er is op dit moment namelijk geen enkele financiële instelling die direct in aanraking komt met bitcoins – dat is zelfs nooit het geval geweest. Ook hebben winkeliers nooit hun producten in bitcoin geprijsd; verwacht wordt dat zij nog wel bitcoin-betalingen mogen ontvangen als een soort ruilhandel. En Chinese paymentprocessors zijn – zoals hierboven gezien – al meer dan een maand voor de deadline gestopt met het verlenen van services aan wisselkantoren. Bovendien heeft een official van de centrale bank van het land onlangs nog laten weten bitcoin niet te willen dwarsbomen.

Aan de andere kant laat de Chinese verklaring ruimte voor interpretatie, en dit brengt onzekerheid met zich mee. Zo is het enigszins onduidelijk of BTC China en Huobi (en enkele andere kleinere wisselkantoren) ook vanaf de 31ste nog geld mogen blijven ontvangen via bankoverschrijvingen. Dit lijkt er vooral van af te hangen of dergelijke transacties gelden als een “indirecte Bitcoin-gerelateerde service voor klanten”, hetgeen volgens de verklaring verboden is.

Volgens Huobi en BTC China betekent deze restrictie niet dat banken geen geld van klanten naar de wisselkantoren mogen sturen, aangezien deze banken in principe niet met bitcoin te maken krijgen. Maar er is weinig fantasie voor nodig om de tekst zo te interpreteren dat deze transacties naar exchanges straks kunnen worden gezien als een indirecte service. Zeker met het oog op de meest recente en uiterst negatieve Bitcoin-gerelateerde uitzending van de eerder zo positieve staatszender, ligt dit een restrictieve interpretatie volgens sommigen voor de hand.

Indien de pessimisten straks hun gelijk krijgen, en de Chinese overheid de handel in de cryptografische valuta vanaf morgen verder blokkeert, ligt er waarschijnlijk weer een flinke koersval in het verschiet. Dat zou dus alweer de derde grote dreun vanuit China betekenen. Maar voorlopig wel de laatste.

Als de schade daarentegen mee blijkt te vallen, zoals de optimisten denken, is de verwachting van veel bitcoiners dat de marktwaarde de komende tijd weer flink zou kunnen gaan stijgen. Er is de laatste tijd immers enorm veel goed nieuws bekendgemaakt, zonder dat dit echt aan de prijs is terug te zien. Het vermoeden is daarom dat veel “vers” geld aan de “zijlijn” staat af te wachten wat er in China gaat gebeuren. Dit geld zal dan vanaf februari langzaam maar zeker de markt op kunnen stromen.

Het nadeel van deze laatste optie is echter dat de Chinese autoriteiten altijd nog kunnen besluiten de verklaring zo te interpreteren dat de boel wordt stopgezet – ook ver na de 31ste. Het is dus goed denkbaar dat de overheid niet per direct toeslaat, maar de mogelijkheid wel openlaat. Zelfs als er morgen niets gebeurt zou een sluimerende onzekerheid de bitcoinmarkt daarom nog veel langer in de greep kunnen houden. En misschien is dat ook wel precies de bedoeling van de autoritaire leiders van de Aziatische grootmacht…

*Boze tongen beweren dat het handelsvolume van Huobi niet echt is, maar dit is weer een ander verhaal.

NB: Zie voor een uitgebreide interpretatie van de Chinese verklaring ook deze analyse van de Chinese ondernemer Jack Wang.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *